Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 305. feladat (2012. november)

I. 305. A Központi Statisztikai Hivatal minden évben közzé teszi a magyarországi települések alapvető adatait. Ez a feladat a 2011. január 1-jén kiadott adatok felhasználásával készült. Az adathalmaz érdekessége, hogy a fővárost nem tartalmazza egységében, hanem kerületenkénti bontásban vannak benne az adatai.

[1.] Hozzunk létre i305 néven egy üres adatbázist. Importáljuk az adatbázisba helyseg, kisterseg, megye, megyeresz, onkormanyzat, telepulestipus, kisebbseg táblákba az ezekkel az elnevezésekkel azonos nevű txt fájlokból az adatokat! (A fájlok UTF-8 kódolású, tabulátorral tagoltak, első sorukban a mezőnevek találhatók.) A táblák kapcsolatát a leírásuk utáni ábra mutatja.

Táblák:

[2.] Készítsünk lekérdezést, amely megadja a Kecskeméti kistérség településeit lélekszám szerint csökkenő sorrendben! (2kecskemet)

[3.] Készítsünk lekérdezést arról, hogy melyik megyében hány kistérség található! (A fővárost ne jelenítsük meg!) A lista a megyék neve szerinti ábécérendben jelenjen meg! (3kistersegek)

[4.] Adjuk meg lekérdezéssel, hogy egy-egy településtípusból mennyi helység található hazánkban! (4tipusok)

[5.] Lekérdezéssel adjuk meg, hogy hány km2 Budapest területe! (1 \text{
hektár} = 0{,}01~\rm km^{2}) (5bpter)

[6.] Soroljuk fel lekérdezéssel, hogy melyik településnek van örmény kisebbségi önkormányzata! (6ormeny)

[7.] Adjuk meg lekérdezés segítségével, hogy hány településnek van legalább ötféle kisebbségi önkormányzata! (7sokkisebbseg)

[8.] Adjuk meg lekérdezés segítségével a harminc legnagyobb népsűrűségű település nevét, lélekszámát és népsűrűségét fő/ha mértékegységben! (8suru)

[9.] Hány olyan település van megyénként, amelynek neve a megye nevének valamelyik szavával kezdődik vagy megegyezik? (9johelyen)

[10.] Melyek azok a települések, amelyek neve egy másik megye elnevezésének valamelyik szavával kezdődik? Adjuk meg a település nevét és a megyét is! (10máshol)

Beküldendő az adatbázis (i305.mdb, i305.accdb, i305.odb, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i305.txt, i305.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.

Letöltendő állomány: i305forras.zip

(10 pont)

A beküldési határidő 2012. december 10-én LEJÁRT.


Először is elnézést, hogy csak most sikerült a beküldött dolgozatok javítását befejeznem. Szinte minden megoldót becsapott az ACCESS sajátságos "magyar nyelv kezelése". Sajnos például a Like”an*” nem fogja megjeleníteni az anya szót, mert abban nem „n”, hanem „ny” betű van, így ezt csak egy kis munkával tudták volna a [9.] és [10.] feladatrészekben korrigálni, valahogy így: Left([Helyseg]![Nev];Len([Megyeresz]![Megyenevresz]))=[Megyeresz]![Megyenevresz]

Mellékelem Fényes Balázs (Budapest, Szerb A. Gimn.) és Qian Lívia (Szeged, SZTE Ságvári E. Gyak. Gimn.) e problémától nem mentes, de egyebekben hibátlan munkáját.

Mindenkinek további sok sikert kíván a versenyzéshez a szerkesztő.

mintamegoldasok.zip


Statisztika:

13 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Fényes Balázs, Qian Lívia.
9 pontot kapott:Gema Barnabás, Jákli Aida Karolina, Tilk Bence.
8 pontot kapott:2 versenyző.
7 pontot kapott:3 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2012. novemberi informatika feladatai