Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 310. feladat (2013. január)

I. 310. Jégtáblákat tartalmazó vízfelületet írunk le táblázatos módon a - honlapunkról letölthető - jegesviz.txt állományban. Ebben egy N×N-es négyzet alakú táblázat van, amelynek celláiban a V karakter vizet és a J jeget jelentsen. A táblázat szélén lévő cellák vizet tartalmaznak.

A jegesviz.txt állomány első sorában egy egész szám van (3\leN\le100), amely a táblázat sorainak és oszlopainak számát jelenti. A következő N sor mindegyike N karaktert (V vagy J) tartalmaz.

A jegesviz.txt állomány első néhány sora:

Készítsünk programot i310 néven, amely megoldja az alábbi feladatokat. Az egyes feladatok megoldása előtt jelenítsünk meg a képernyőn a feladat sorszámát tartalmazó szöveget (például: 2. feladat). Az ékezet nélküli kiírás is megengedett.

1. Olvassuk be és tároljuk a jegesviz.txt állomány adatait.

2. Írjuk a képernyőre a fájlban található táblázat alapján, hogy a vizsgált felület hány százalékát fedi jég. Az eredményt két tizedes jegy pontossággal adjuk meg.

3. Adjuk meg, hogy a táblázat melyik oldalához van legközelebb jég. Ha több megoldás is van, akkor elegendő egyet megadni. Például: Az alsó oldalhoz van legközelebb jég.

4. A táblázat J tartalmú cellái jégtáblát alkotnak. A jégtábla állhat egy vagy több J cellából. A több cellás jégtáblánál minden J cella 4 szomszédja közül legalább 1 szintén J-t tartalmaz. Írjuk a képernyőre a jégtáblák számát.

5. Határozzuk meg a legnagyobb jégtáblát alkotó J cellák számát, és az eredményt írjuk a képernyőre.

6. A jégtáblák időegységenként a szélükön olvadnak. A J-t tartalmazó cella V tartalmú lesz, ha négy oldalszomszédja közül legalább kettő V. Írjuk a képernyőre, hogy hány időegység után olvad el az összes jégtábla.

Beküldendő a program forráskódja (i310.pas, i310.cpp, ...) és rövid dokumentációja (i310.txt, i310.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.

Példa bemenet: jegesviz.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2013. február 11-én LEJÁRT.


Mintamegoldás:

Fehér Balázs 10. évfolyamos tanuló (Budapest, Berzsenyi Dániel Gimnázium) programját mutatjuk be: i310.pas


Statisztika:

13 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Csernák Tamás, Fehér Balázs, Fényes Balázs, Gema Barnabás, Jákli Aida Karolina, Komorowicz Dávid, Németh 017 András, Qian Lívia, Tegzes Tamás, Varga 256 Erik.
9 pontot kapott:Forrás Bence, Kocsis 789 Mátyás.
5 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2013. januári informatika feladatai