Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 320. feladat (2013. április)

I. 320. Barátaimmal azt a feladatot kaptuk, hogy készítsük el iskolánk rendezvényeinek jól áttekinthető weblapját a port.hu tévéműsorának mintájára. A lapon az aktuális rendezvényeken túl meg kell jeleníteni a múltbeli és a már ismert jövőbeli eseményeket is. Azt mondták, hogy a következő tartalmak előállítására van szükség:

\bullet Egy rendezvényt (műsort, előadást stb.) választva meg kell jeleníteni a címet, az időpontot (egy színdarab esetén lehet több is), a helyét, a közreműködők (előadó, szereplő stb.) nevét.

\bullet Egy helyet (például termet) választva meg kell adni az ottani rendezvények nevét, időpontját.

\bullet Egy dátum választásakor fel kell sorolni az adott napi rendezvények címét, időpontját, helyét.

\bullet Egy közreműködőt választva meg kell jeleníteni, hogy mely rendezvényeken, miként működött közre.

Az első megbeszélés során felosztottuk a munkát. Nekünk a megoldáshoz szükséges adatbázist kell megterveznünk, a teszteléshez néhány adattal feltöltenünk, valamint a fenti tartalmak előállításához szükséges lekérdezéseket SQL nyelven megalkotnunk. A feladat megoldásához a MySQL adatbázis-kezelőt kell használnunk. (A MySQL elérhető a multiplatform XAMPP csomagban is, ennek használatát javasoljuk. Itt az adatbázis-szerver a legegyszerűbben a phpmyadmin segítségével kezelhető.)

Beküldendő a megoldás rövid leírása (i320.pdf), amely tartalmazza az adatbázis modelljét (a táblák kapcsolatát) kifejező képet és a MySQL verziószámát, az adatbázis mentése (export / dump) (i320.sql), valamit a fenti lapok tartalmának előállításához szükséges SQL kérdéseket tartalmazó fájl (i320.txt).

(10 pont)

A beküldési határidő 2013. május 10-én LEJÁRT.


Az adatbázis tervezését igénylő feladattal csak kevesen próbálkoztak meg. A szerkezetet egy beküldőnek sem sikerült helyesen kialakítania.

Elvárások lettek volna: megfelelő egyedek választása: közreműködő, rendezvény, hely (a megfelelő elsődleges kulcsokkal); a kapcsolatok ez esetben csak megfelelő kapcsolótáblákkal készíthetők el; a teljesen helyes szerkezetet külön értékeltük.

Az alábbi két kép, amely a könnyebb elkészítés érdekében MS Access programmal készült, más és más előfeltevéseken alapul. (egy-egy rendezvény minden időpontban ugyanazokkal a közreműködőkkel készül, vagy dátum szerint ez egyedi is lehet.)

A szerkezet alapján az SQL kérdésekkel már biztosan nem adódna gond, ahogy a beküldők esetében is elfogadható volt a megoldás ezen része.


Statisztika:

3 dolgozat érkezett.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2013. áprilisi informatika feladatai