Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 327. feladat (2013. szeptember)

I. 327. A tavaly kitűzött S. 76. feladatban az ott leírtaknak megfelelő vasúti pályát kellett készíteniük a versenyzőknek. A pályát létrehozó program a kereszteződések, az egyenes és az íves elemek száma alapján egy karaktersorozatot adott meg, pl. az 1 2 8 bemenetre az XEJEJJBJXBBB kimenetet. Készítsük el a programoktól helyes vagy helytelen kimenetként kapható karaktersorozatok alapján a vasúti pályák rajzát Logo nyelven. Fejlesztői környezetként javasoljuk az Imagine Logo rendszert, mely letölthető a http://logo.sulinet.hu oldalról.

A pálya rajzát egy s76 nevű függvény készítse el, mely bemenetként a pályaelemek karaktersorozatát kapja. A rajzon a kereszteződések legyenek pirosak, az egyenesek kék és az íves elemek zöldek. Az egyenes elem mérete legyen 40 egység. Az eljárás a rajzoláson kívül írja ki, hogy a pálya megfelelő-e, vagy sem. Ha a pálya nem záródik önmagába vagy nem kereszteződésben metszik egymást az elemek, úgy hibaüzenetet írjunk ki, de a pályát rajzoljuk meg a karaktersorozat leírása szerint. A többszörösen hibás pályáknál elég egy hibát megadni.

A megoldáshoz csak egymást és önmagukat hívó eljárásokat és függvényeket használjunk, ne alkalmazzunk ciklusokat és változókat. Beküldendő a megoldást tartalmazó Imagine Logo projekt (i327.imp).

(10 pont)

A beküldési határidő 2013. október 10-én LEJÁRT.


Mintamegoldásként Fényes Balázs 11. osztályos budapesti versenyző munkáját közöljük: i327.imp.


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Fényes Balázs, Németh 729 Gábor.
7 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:3 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2013. szeptemberi informatika feladatai