Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 345. feladat (2014. március)

I. 345. Az elmúlt néhány száz év emlékeit levéltárakban kutathatjuk. Felmerülhet a kérdés, hogy miképpen őrizzük, sőt, őrizzük-e egyáltalán a digitális korunk emlékeit jelentő weblapokat.

Korunk egyik levéltára a http://web.archive.org címen lelhető fel. Válasszunk ki öt weblapot és elemezzük azok fejlődését. Figyeljük az egyes weblapok időbeli fejlődését és az egyes ,,korszakok'' általánosan megjelenő formai és tipikus tartalmi jellemzőit. A weblapok között legyen egy hírportál, egy televíziós portál, egy sportegyesület, egy magyar vállalkozás, és a tanuló iskolájának weblapja.

Beküldendő PDF formátumban (i345.pdf), a visszatekintésünket tartalmazó, néhány ezer karakteres, képekkel illusztrált leírás.

(10 pont)

A beküldési határidő 2014. április 10-én LEJÁRT.


A feladat értékelését három részre oszthatjuk:

- egy formainak tekinthető rész: elvárás, hogy feltüntessük azon weblapok címét, amelyről a munka szól; a szöveget a lényeget bemutató képekkel illusztráljuk; a képek minősége megfelelő legyen (ne legyen pixeles); az elkészült dokumentum esztétikus legyen

- a tartalom fejlődésének figyelése (weblaponként)

- a weblap megjelenésében bekövetkező változások figyelése (pl. keretek eltűnnek, stílusalapú formázás általánossá válik, más felbontásra optimalizáltak a weblapok, stb.)


Statisztika:

3 dolgozat érkezett.
9 pontot kapott:Fényes Balázs.
8 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2014. márciusi informatika feladatai