Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 356. feladat (2014. október)

I. 356. A megyeszékhely fogorvosi rendelőjében minden munkanap három fogorvos várja a pácienseket. A rendelő szabott áron dolgozik. Az adatbázisban a 2011-es év adatait dolgoztuk fel. Az adatokat a könnyebb kezelhetőség érdekében a hivatalos módtól eltérően, egyszerűbben rögzítettük.

1. Készítsünk új adatbázist fogorvos néven. A mellékelt négy - tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású - szöveges állományt (paciens.txt, beavatkozas.txt, kategoria.txt, fizetendo.txt) importáljuk az adatbázisba a fájlnévvel azonos néven ( paciens, beavatkozas, kategoria, fizetendo). Az állomány első sora a mezőneveket tartalmazza. A létrehozás során állítsuk be a megfelelő típusokat és kulcsokat.

Táblák:

A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket a zárójelben olvasható néven mentse. Ügyeljen arra, hogy a megoldásban pontosan a kívánt mezők szerepeljenek.

2. Készítsünk lekérdezést, amely megadja, hogy az árlistában melyik beavatkozás a legdrágább. (2legdragabb)

3. A 2011-es évben többször volt munkanap áthelyezés, ami azt jelenti, hogy egy munkanap helyett szombaton kellett dolgozni. Ez történt a rendelőben is. Készítsünk lekérdezést, amely megadja azokat a szombatokat, amelyen dolgozni kellett. (3szombat)

4. Készítsünk lekérdezést, amely megadja, hogy az egyes orvosoknak mekkora bevétele volt 2011-ben. (4bevetel)

5. Készítsünk lekérdezést, amely megadja, hogy a bölcsességfogat érintő beavatkozásnak hány százaléka eltávolítás. (5eltavolitas)

6. Készítsünk lekérdezést, amely megadja, hogy az 1111-es azonosítójú páciens kikkel nem találkozhatott a rendelőben. (6nemtalalkozott)

7. Készítsünk lekérdezést, amely megadja, hogy az első vagy a második kisőrlő fogat kell-e gyakrabban kezelni. A lekérdezéssel csak a fog nevét jelenítsük meg. Feltételezhetjük, hogy a kérdés egyértelműen eldönthető. (7kisorlo)

8. Készítsünk lekérdezést, amely megadja azon páciensek azonosítóját, akik három héten, azaz 21 napon belül háromszor is felkeresték a rendelőt. (8harom)

9. Készítsünk lekérdezést, amely megadja azokat, akiknek két egymás melletti fogát is kezelték 2011-ben. (9szomszedos)

Beküldendő egy tömörített állományban (i356.zip) a megoldást tartalmazó adatbázis vagy az SQL lekérdezéseket tartalmazó szövegfájl (fogorvos.odb, fogorvos.mdb, fogorvos.sql), valamint egy rövid dokumentáció (i356.txt, i356.pdf), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve és verziószáma.

Letöltendő fájlok:

beavatkozas.txt

fizetendo.txt

kategoria.txt

paciens.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2014. november 10-én LEJÁRT.


Érdekes volt megfigyelni, hogy milyen szoftverekkel dolgoztak a beküldők: A Microsoft Office esetén 2003: 1, 2007: 2, 2010: 6, 2013: 1; egyéb szoftverek közül OpenOffice 4.1.1: 2, LibreOffice 4.2.6.3: 2; volt, akinél nem volt megállapítható a verzió. A Microsoft Officet használók számára fontos megemlíteni, hogy a tényleges érettségi vizsgán már csak a 2013-as verzió választható.

A beküldők legalább 75 százaléka hibátlanul készítette el a 2-5. lekérdezéseket. Aránylag sokan (9) helyes választ adtak az egyébként könnyű 7. feladatra.

A 6. feladatnál többen az orvosokra gondoltak, azonban utólag sem sikerül belelátni ezt az értelmezési lehetőséget.

A 8. feladattal csak 4 fő próbálkozott érdemben, és csak egy helyes megoldás született. Az értékelési útmutatót érdemes megnézni, talán mégsem volt olyan nehéz a feladat.

A 9. feladattal szintén 4 fő próbálkozott, közülük ketten helyesen. Csak az tudta helyesen megoldani a feladatot, aki felismerte, hogy a középső két fog is szomszédos, annak ellenére, hogy másik oldalon vannak.

Maximális vizsgapontszámmal (30) értékelt megoldás csak egy született, Kovács Balázsé.

Az értékelési útmutatót érdemes megnézni, benne az SQL nyelvi megoldások is megtalálhatók: fogorvosertekeles.pdf


Statisztika:

16 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Kovács Balázs Marcell, Mócsy Miklós.
8 pontot kapott:3 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:4 versenyző.
5 pontot kapott:3 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2014. októberi informatika feladatai