Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 360. feladat (2014. november)

I. 360. Ma már nem csak mosóport, koncertet és bulvárlapokat hirdetnek reklámok, hanem múzeumokat, oktatási intézményeket is.

Csatlakozzunk mi is ehhez a sorhoz és tervezzünk egy KöMaL reklámot, amelyet akár tömegközlekedési eszközök oldalán is el lehet helyezni. A terv minél valósághűbb bemutatására a reklámot helyezzük el a troli.jpg kép oldalára. (A kép forrása: http://iho.hu/img/galery/130523-iktroli.jpg.)

Az interneten fellelhető képeket nagyon sokan céltól függetlenül szabadon felhasználhatónak tekintik, gyakran még a forrást sem jelölik meg a felhasználás során. Emiatt gyakran alkalmaznak úgynevezett vízjelet, amely utal a készítőre. A vízjel lehet szöveges vagy grafikus. Az alábbi példa egy szöveges vízjelet mutat:

http://i.web4.hu/apix_collect/1207/fx-foundry-toolbox/fx-foundry-toolbox_screenshot_20120724180527_2_nfh.jpg

Tervezzünk vízjelet a lap számára, amelyet a  komal.hu legalább \(\displaystyle 800\times 600\) méretű képein el lehet helyezni. A vízjel alkalmazását a http://www.komal.hu/hirek/2004-09/imo2004/beszamolo.h.shtml lapon szereplő képek valamelyikén kell bemutatnunk. A vízjel legyen jól felismerhető, de ne legyen zavaró.

A megoldást bármely ingyenes eszközzel elkészíthetjük.

Beküldendő a megoldás leírása (i360.pdf), amely tartalmazza a használt szoftver(ek) nevét és verzióját, valamint az elkészült reklám és vízjel adott képen való elhelyezésének reprodukálásához elegendő pontosságú leírását. A kész képeket egyetlen tömörített fájlban kell feltölteni (i360.zip).

(10 pont)

A beküldési határidő 2014. december 10-én LEJÁRT.


Reklámként és vízjelként is sokféle megoldás született.

A reklám részfeladat esetén fontos volt, hogy ne csak szöveges, hanem képi tartalom is legyen.

A reklámnál figyelni kellett a perspektivikusságra, valamint arra, hogy a függőleges és vízszintes határok illeszkedjenek a troli szerkezetéhez. Ennek leginkább Fényes Balázs munkája felelt meg. reklamtroli.png

A vízjelnél lényeges volt, hogy ne legyen zavaró, emellett ideális, ha olyan felületre kerül, amely lényeges elemet tartalmaz, mert így eltávolítására kisebb az esély. Igazán tökéletes megoldás nem találtunk, de összbenyomást tekintve talán Gercsó Márk műve teljesíti leginkább az értékelési szempontokat. vizjel.jpg


Statisztika:

8 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Fényes Balázs.
9 pontot kapott:Dombai Tamás, Gercsó Márk.
8 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2014. novemberi informatika feladatai