Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 365. feladat (2015. január)

I. 365. Egy terménykereskedelemmel és raktározással foglalkozó vállalkozás egyetlen nagy telephellyel rendelkezik, amelynek 5 teherkapuja van. A vállalkozás egyféle terménnyel foglalkozik, amit 10 kamionnal szállít a termelőktől a raktárba, illetve a raktárból a vevőkhöz. A kamionok, a rakodási idők hosszúsága miatt, a kapukon óránként legfeljebb egyszer haladhatnak át. A raktárnál az a szabály, hogy a kamionok bármelyik kapun ki és be közlekedhetnek, de áthaladáskor meg kell állniuk, amíg a rendszámukat, az áthaladás időpontját (1-100), irányát (Be vagy Ki), a kapu sorszámát (1-5) és a jármű súlyát (0,0-100,0) elektronikusan rögzítik.

Példa a kapuknál rögzített adatokra:

A honlapunkról letölthető az i365.zip állományban az 5 kapunál rögzített adatok listája a kapu1.txt, kapu2.txt, ..., kapu5.txt fájlban és a kamionok adatai a teherautok.txt fájlban (tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású szövegállomány).

A megoldás során vegyük figyelembe a következőket:

- A megoldás során törekedjünk képlet, függvény, hivatkozás használatára.

- A megoldás során az E oszloptól jobbra végezhetünk segédszámításokat.

- A megoldásban saját függvényt vagy makrót nem használhatunk.

1. Nyissuk meg táblázatkezelő program segítségével a kapuknál rögzített adatok fájljait és tartalmukat másoljuk egy Raktár nevű munkalapra, közös táblázatba. Ügyeljünk, hogy a táblázatnak csak egy fejléce legyen, a feleslegeseket töröljük. A táblát mentsük a táblázatkezelő saját formátumában i365 néven.

2. Helyezzük el a Teherautók nevű munkalapon a kamionok adatait úgy, hogy az első beolvasott adat az A1-es cellába kerüljön.

3. Rendezzük Raktár munkalapon az adatokat a kamionok rendszáma és azon belül a kapun való áthaladás órája szerint.

A további kérdésekre a válaszokat a Teherautók munkalapon jelenítsük meg úgy, hogy minden meghatározott érték előtti cellában, vagy az oszlopok feletti cellában a tartalomra utaló felirat legyen.

4. Határozzuk meg, hogy a vizsgált időszakban a kamionok külön-külön mennyi terményt szállítottak be a raktárba, illetve szállítottak ki. (Egy kamion által szállított termény súlya a kapunál mért és az önsúly különbsége.)

5. Adjuk meg annak a kamionnak a rendszámát, amely a legtöbb termést szállította be a raktárba.

6. Írassuk ki, hogy a kamionok az első kapun történő áthaladása előtt a telepen vagy azon kívül voltak-e.

7. Olvassunk be egy időpontot a megadott időszakban és írjuk ki, hogy hány kamion van a telepen éppen ekkor. A megadott órában átlépőket már ne vegyük figyelembe.

8. Írjuk ki, hogy az adatok alapján legalább hány kamion szabálytalanul nem állt meg a kapunál az adatok rögzítéséhez.

9. Határozzuk meg, hogy melyik óra volt a legforgalmasabb.

Beküldendő egy tömörített állományban (i365.zip) a táblázatkezelő munkafüzet (i365.xlsx, i365.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i365.txt, i365.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziója.

Letölthető fájl: i365.zip

(10 pont)

A beküldési határidő 2015. február 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

Több, szinte hibátlan megoldás érkezett a feladatra. A legtöbb tévedés a 7. feladat megoldásánál történt. A következőt kellett megvalósítani: összeszámoljuk, hogy induláskor hány kamion van bent a telepen (az előző feladatban kapott eredmények alapján), majd ehhez hozzáadjuk a bejövő és kivonjuk a kimenő kamionok számát.

Minta megoldás:

Kovács Balázs Marcell 12. osztályos tanuló (Radnóti Miklós Gyakorló Iskola, Budapest) megoldása: i365.ods


Statisztika:

14 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Bognár 2012 Balázs, Fényes Balázs, Gercsó Márk, Kovács Balázs Marcell.
9 pontot kapott:Kelkó Balázs, Kovács 246 Benedek, Mócsy Miklós, Radnai Bálint.
8 pontot kapott:3 versenyző.
7 pontot kapott:2 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2015. januári informatika feladatai