Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 381. feladat (2015. szeptember)

I. 381. Készítsünk weblapot a HTML5 és CSS3 újdonságainak rövid bemutatására, természetesen a fenti szabványoknak megfelelő formában.

A kiinduló index.html oldal legyen olyan elrendezésű, hogy felül egy fejlécből, alul egy lábrészből és középen egy tartalomrészből álljon. A fejlécbe helyezzünk el a témához illő logókat bal oldalon, mellette jelenjen meg a ,,HTML5 -- CSS3 újdonságok és érdekességek'' cím. A tartalom részben 300 px széles, azonos magasságú dobozok legyenek, amelyek egy-egy újdonságot mutatnak be. A nyolc doboz mindegyike egy azonos méretű képet és egy mondatot tartalmazzon, valamint legyen hivatkozás egy olyan weboldalra, ahol a témát bővebben kifejtik. Ezek között legyen egy olyan doboz, amelynek témáját a kedvenc.html oldalon mi magunk magyarázzuk el, az oldalon működő példával. A kedvenc.html oldal szerkezete legyen a főoldalhoz hasonló, de a tartalom rész egy dobozában helyezzük el a kedvenc újdonság leírását. A lábrészt impresszumként használjuk föl, ahol adjuk meg adataink (név, évfolyam, iskola, város) és a HTML5 és CSS3 ellenőrzés logókat.

A két oldal kinézetét és elrendezését egy közös forma.css állomány segítségével adjuk meg. A weboldal különböző méretű megjelenítőkön is jól nézzen ki, tehát a megjelenítő szélességétől függően másként rendezzük el az oldalt. Egyrészt a fejléc és lábléc logói csak közepes és nagyobb megjelenítőkön legyenek láthatóak, de a szövegek minden betűje mindig jelenjen meg. Másészt a főoldal dobozai egymástól egyenlő távolságban legyenek elrendezve, a legnagyobb megjelenítőkön egy sorban négy, majd fokozatosan kevesebb, míg a legkisebbeken soronként egy. Az oldal színvilága a szürke árnyalataira épüljön, más színt csak a képeknél használjunk.

Beküldendő egy tömörített i381.zip állományban a weboldalt tartalmazó mappa.

(10 pont)

A beküldési határidő 2015. október 12-én LEJÁRT.


A feladat megoldása Szakali Berendek 10. osztályos kecskeméti tanuló munkája alapján: i381mo.zip.


Statisztika:

4 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Szakali Benedek.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2015. szeptemberi informatika feladatai