Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 387. feladat (2015. november)

I. 387. A római számok arab számokká alakítása volt a témája a 2012. májusi emelt szintű informatika érettségi gyakorlati vizsga táblázatkezelés feladatának. Az ott megadott algoritmust funkcionális programozással is megvalósíthatjuk.

Alakítsuk át a római számokat arab számokká a megadott algoritmus alapján Logo nyelvű programmal. A római szám íráshelyességének vizsgálata most nem szükséges. Csak 1-től 4000-ig terjedő, nagybetűs római számokkal foglalkozunk, amelyek legfeljebb 20 karakterrel leírhatók.

Az átalakítás algoritmusa:

Az adott számjegy előjele akkor negatív, ha az utána következő számjegy nála nagyobb. Az utolsó számjegyérték mindenképpen pozitív.

Készítsük el az algoritmus egyes lépéseit megvalósító Logo szavakat, majd ezek segítségével az átváltást végrehajtó római_tízes szót.

Példa a parancsra Eredmény
római_tízes "MCCXCIV 1294

A megoldás során csak a programozási nyelv automata és funkcionális részét használjuk. Ne alkalmazzunk változókat, csak paraméterezést.

Beküldendő a program projektállománya, forráskódja (i387.imp).

(10 pont)

A beküldési határidő 2015. december 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

Összesen 5 megoldás érkezett a logo listakezelő elvét igénylő feladatra. Sajnos az iskolákban a csökkenő óraszám visszaszorítja a logo programozási nyelv tanítását. Ha még az automata elvű teknőcgrafika tárgyalásra is kerül, de a listakezelés oktatása a legtöbbször elmarad.

Minta a megoldás eljárásaira: megoldasminta.pdf

Minta megoldás:

Nagy Ábel 11. osztályos tanuló (Budapesti Fazekas M . Gyak. Ált. Isk. és Gimn., Budapest) megoldása:

i387.IMP


Statisztika:

5 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Kovács 246 Benedek, Nagy Ábel, Olexó Gergely, Radnai Bálint, Uzonyi 000 Ákos.

A KöMaL 2015. novemberi informatika feladatai