Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 405. feladat (2016. május)

I. 405. A ,,fogd és vidd'' technika előnyeit több alkalmazásban is használhatjuk. A HTML 5-ös változatában is szerepel, és a legújabb böngészőkben megvalósították. Készítsünk a technika alkalmazásával egy számolást oktató weboldalt draganddrop.html néven, amely alkalmas legföljebb kétjegyű egész számok összeadásának és kivonásának gyakorlására.

Az oldalon betöltésekor, valamint minden helyes megoldás után, jelenjen meg véletlenszerűen néhány egy vagy kétjegyű pozitív vagy negatív szám, valamint az összeadás, a kivonás és az egyenlőségjel. A felhasználónak először össze kell állítania egy feladatot úgy, hogy az oldalon elhelyezkedő elemekből az oldal közepén lévő, szaggatott vonallal jelzett öt téglalapra ráhúzza a megfelelő elemeket. Az első, a harmadik és az ötödik téglalapra a 8 véletlenszerűen kapott számot, a második és negyedik helyre egy műveleti jelet vagy egy egyenlőség jelet lehet ejteni. A program segítségként azonos színnel jelölje a műveleti és relációs jelek téglalapját és helyét. A program ellenőrizze a feladat elkészítését, és ne engedje például, hogy a felhasználó egy nem oda való elemet húzzon egy helyre, vagy egyenlőség nélküli, illetve több egyenlőségjelből álló kifejezést hozzon létre.

Ha a feladat elkészült, akkor azt jelezze az oldal. Néhány másodperc után a feladathoz nem felhasznált számok és jelek tűnjenek el, és jelenjen meg nyolc darab szám, amelyek között megtalálható az egyenlet megoldása.

A tanulónak most is húzással kell megoldani a feladatot, tehát a szabadon maradt négyzetre kell ejtenie a nyolc szám közül a megfelelőt. A hibás választ ne engedje az oldal, a helyes megoldás jelzése után folytatódjon a gyakorlás a következő feladat létrehozásával.

Az oldalt csak HTML5, CSS és JavaScript elemek segítségével valósítsuk meg. Az oldal ne hivatkozzon, és ne tartalmazzon már kész JavaScript vagy más kiegészítőket.

Beküldendő egy tömörített i405.zip állományban a weboldal teljes forrása, valamint azon böngészők neve és verziószáma, amelyekben az oldal megfelelően működik.

(10 pont)

A beküldési határidő 2016. június 10-én LEJÁRT.


Statisztika:

0 dolgozat érkezett.

A KöMaL 2016. májusi informatika feladatai