Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 415. feladat (2016. december)

I. 415. Egy \(\displaystyle N\times M\) (\(\displaystyle 1\le N,M\le 40\)) méretű, téglalap alakú területre egy karakter vastag szegélyű téglalapokat raktak egymásra úgy, hogy oldalaik párhuzamosak a terület oldalaival. A téglalapok kitöltetlenek és átfedhetik egymást. A téglalapok száma \(\displaystyle DB\) (\(\displaystyle 0\le DB\le 26\)) és mindegyik keretvonala az angol ábécé egy-egy nagybetűjéből áll. A terület a téglalapok egymás utáni elhelyezése következtében kialakuló betűrendszert mutatja. A terület egyetlen betűvel sem érintett mezőin a ,,.'' karakter szerepel.

Készítsünk programot i415 néven, amely megadja, hogy milyen sorrendben rakták egymásra a téglalapokat. Ha több megoldás is lehetséges, akkor elegendő egyet megadni.

A program olvassa be a standard input első sorából \(\displaystyle N\)-et, \(\displaystyle M\)-et, majd a következő \(\displaystyle M\) sorból soronként \(\displaystyle N\) darab, szóközzel elválasztott karaktert: a területen kialakuló betűrendszert. A program írja a standard outputra a téglalapok lerakásának egy lehetséges sorrendjét.

Beküldendő egy tömörített i415.zip állományban a program forráskódja és rövid dokumentációja, amely tartalmazza a megoldás vázlatos leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2017. január 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

A feladatra két helyes megoldás érkezett.

A területet ábrázoló karakterek beolvasása és tárolása után, ki kell választani azt a téglalap keretet, amely teljesen látszik (ha több van, akkor valamelyiket). Ennek karakterét feljegyezzük.

A kiválasztott teljes keret karaktereinek helyére speciális karaktert teszünk és a továbbiakban ezt is úgy tekintjük, mintha az összes téglalaphoz tartozna. Ezzel eltávolítjuk az aktuálisan teljes keretet egészen addig, amíg az összeset le nem vettük. A végén kiíratjuk a téglalapok betűit a levételhez képest fordított sorrendben.

Mintamegoldás:

Kis Lázár Bence 11. osztályos tanuló Dunaszerdahely, Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium megoldása: i415.cpp


Statisztika:

4 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Kis Lázár Bence, Rittgasszer Ákos.
3 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2016. decemberi informatika feladatai