Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 420. feladat (2017. január)

I. 420. A közlekedési járművekben sokféle navigációs eszközt használnak. A megtervezett és kiválasztott útvonal követését hangalámondással segítik. Az elhangzó utasításokat, figyelmeztetések kifejezéseit – kellemes hangú emberek hangján – az eszközben egy adatbázisban tárolják. A tájékoztató szöveget folyamatosan a navigációs szoftver állítja össze a fenti részletekből a jármű GPS koordinátái, a jármű menetjellemzői és a térkép ismeretében. A honlapunkról letölthető hangok.zip állomány ogg formátumban tartalmaz egy ilyen gyűjteményt.

Állítsunk össze egy hangállományt, amely azokat a navigációs utasításokat tartalmazza, amellyel a KöMaL szerkesztőségéből az MTA székházába lehet eljutni. Az útvonalat valamely ingyenes online útvonaltervezővel készítsük el. Az elhangzó utasítások sorozata segítse elő a megtervezett útvonalon való közlekedést. (Így ez egy vezérlési feladat, hiszen interakciót nem tartalmaz.) A feladat megoldásához használhatjuk például az Audacity ingyenesen elérhető programot.

Beküldendő egy tömörített i420.zip mappában az útvonalat bemutató képállomány és a hangfelvétel, illetve egy rövid dokumentáció, amelyben szerepel a megoldás menete.

Az összeállításhoz szükséges letölthető hangelemeket a hangok.zip fájl tartalmazza.

(10 pont)

A beküldési határidő 2017. február 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

A feladatra négy megoldás érkezett.

Mintamegoldás és a megoldás leírása:

Békési Péter 9. osztályos tanuló (Zalaegerszeg, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium) megoldása: utvonal.PNG, Utvonal.mp3

A feladat megoldása során első lépésként utánanéztem a megadott helyek pontos címének, majd ez alapján készítettem el az útvonalat a számomra legmegbízhatóbb Google Térkép útvonaltervező funkciójával.

KöMaL szerkesztősége: Pázmány Péter stny. 1/A, Budapest

MTA székház: Széchenyi István tér 9, Budapest, 1051

A megterveztem az útvonalat a Google Maps segítségével.

A linken bal oldalt elérhetőek az útvonal megtételéhez szükséges utasítások is, jobbára ezeket használva ítéltem meg a helyes hang használatát az adott szakaszon. (ez kiírja a távolságokat is.) Az feladat elején úgy vettem, mintha éppen kilépnénk a szerkesztőségből, és előre néznénk, ezért „Forduljon balra” utasítással indul a hanganyag.

A hangok egymás után vágásánál igyekeztem figyelni a szünetek mértékének használatára, illetve próbáltam minél pontosabban eldönteni, hogy egy adott kanyar élesnek, „simának”, lágynak vagy csak az adott irányba tartásnak minősül.

Néhol előfordul olyan, hogy egy 60 m-es szakasznál 50 m-et mond a GPS. Ez azért van, mert csak ilyen hangállomány állt a rendelkezésemre, de ettől függetlenül még teljes mértékben érthető és követhető az utasítás, egy autós egyébként sem tudja pontosan megállapítani, hogy 50 vagy 60 métert megy előre.

Ettől függetlenül próbáltam ilyenkor mondjuk „Az első lehetőségnél forduljon…”-ot használni.)

A végén az állományt .mp3 formátumba exportáltam, talán ez a leggyakoribb és legkönnyebben lejátszható (és a mérete sem túl nagy).


Statisztika:

4 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Békési Péter, Kis Lázár Bence.
9 pontot kapott:Rittgasszer Ákos.
8 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2017. januári informatika feladatai