Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 434. feladat (2017. szeptember)

I. 434. (É) A 2016. évi nyári olimpiai játékokon az atlétika férfi kalapácsvetés döntőjének eredményeit értékeljük ki táblázatkezelő-rendszerrel.

A döntő előtt a selejtező nevezési szintje 77,00 méter volt. Ezt csak ketten dobták túl, így a döntőbe a legjobb 12 eredményű versenyző jutott. A döntő 6 dobási sorozatból állt, de a 3. sorozat után csak az addigi legjobb 8 eredményt elért versenyző folytathatta tovább. A dobás távolságát centiméter pontossággal mérik. Ha a dobás érvénytelen volt, akkor az eredmény helyén az ,,\(\displaystyle \textsf{x}\)'' karakter szerepel.

A döntőbe jutott versenyzők dobási adatait rögzítettük méterben a kalapacsforras.txt tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású állományban.

  1. Töltsük be a kalapacsforras.txt szövegfájlt a táblázatkezelő egy munkalapjára az \(\displaystyle \textsf{A1}\)-es cellától kezdődően. Munkánkat \(\displaystyle \texttt{i434}\) néven mentsük el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában.

  2. A \(\displaystyle \textsf{J2:J13}\) tartomány celláiban írassuk ki a versenyzők legjobb dobásainak távolságát, azaz a versenyen elért eredményüket.

  3. Az \(\displaystyle \textsf{A2:A13}\) tartomány celláiban egyetlen képlettel és annak másolásával határozzuk meg a versenyzők helyezését.

  4. Az első három sorozat után az addigi legjobb 8 eredményt elérő versenyző folytathatja a versenyt. Az \(\displaystyle \textsf{M3}\) cellában adjuk meg a verseny folytatásához szükséges dobástávolságot.

  5. Az \(\displaystyle \textsf{M2}\) cellában a selejtező nevezési szintje szerepel. Határozzuk meg függvény segítségével, hogy a verseny összes résztvevője közül hányan teljesítették ezt.

  6. Az \(\displaystyle \textsf{M5}\) cellában képlettel adjuk meg, hogy a döntő összes dobásának hány százaléka volt érvénytelen.

  7. Az \(\displaystyle \textsf{M6}\) cellában határozzuk meg, hogy a 3. sorozat után még versenybe maradók hány százaléka tudott még a további dobásokkal az eredményén javítani.

  8. Az \(\displaystyle \textsf{M2:M6}\) cellatartományban állítsuk be a mértékegységeket.

  9. Az \(\displaystyle \textsf{A15:C22}\) tartomány celláiban függvények segítségével jelenítsük meg a végeredményt, soroljuk fel helyezési sorrendben a versenyzők nevét és országát.

  10. A \(\displaystyle \textsf{D2:I13}\) cellatartományban minden versenyző legnagyobb dobását feltételes formázással, félkövér betűstílussal jelenítsük meg.

  11. Az \(\displaystyle \textsf{A2:J13}\) cellatartományban az első három helyezett sorának celláiban a cellakitöltését az érem színének megfelelően feltételes formázással adjuk meg: arany RGB(255,215,0), ezüst RGB(192,192,192), bronz RGB(204,153,102).

Minta:

Beküldendő egy i434.zip tömörített állományban a megoldást tartalmazó munkafüzet, valamint egy rövid dokumentáció, amelyből kiderül az alkalmazott táblázatkezelő neve és verziószáma.

A munkafüzetbe importálandó adattábla: a kalapacsforras.txt.

(10 pont)

A beküldési határidő 2017. október 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

Viszonylag sok megoldás érkezett, de hibátlan kevés. Az 4. feladatban többen tévesen határozták meg a továbbjutás határát. Helyesen az első három sorozat egyéni maximumai közül a 8. helyen állóé lesz.

Az 5. feladatban az M4 cellában a nevezési szint M2 cellájára kellett hivatkozni. Helyesen: =DARABTELI(J2:J13;ÖSSZEFŰZ(">=";M2))

A 6. feladatban az üres cellák a nem dobást, az x-ek a rontott dobást jelentik. Helyesen: =DARABTELI(D2:I13;"x")/DARAB2(D2:I13)

Mintamegoldás: A közölt mintamegoldás Kolláth István Tibor, a kecskeméti Bolyai János Gimnázium 11. osztályos tanulójától származik: i434.xlsx


Statisztika:

26 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Bodrogai András, Csikós Patrik, Horváth 237 Lili, Kis Lázár Bence, Kolláth István Tibor, Ritter Máté, Székely Bendegúz, Ürmössy Dorottya.
9 pontot kapott:Földi Dániel, Horcsin Bálint, Hordós Adél Zita, Rittgasszer Ákos.
8 pontot kapott:3 versenyző.
7 pontot kapott:6 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2017. szeptemberi informatika feladatai