Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 437. feladat (2017. október)

I. 437. Magyarország fejedelmeit, királyait, uralkodóit, államfőit és miniszterelnökeit sorolja fel a MEK kisokos (forrás: http://mek.niif.hu/00000/00056/html/240.htm, utolsó letöltés: 2017-09-20). A feladat ezen adatok feldolgozása lesz táblázatkezelő program segítségével. A táblázat tartalmazza, melyik házból való uralkodóról van szó, vagy fejedelemről, államfőről, esetleg miniszterelnökről, a nevet, az uralkodóházat vagy egyéb megnevezést és hogy mettől meddig tartotta fenn a tisztséget. Vannak olyan személyek, akik megszakításokkal, de többször voltak hivatalban, ők többször szerepelnek a listában. A táblázatban szereplő utolsó államfő Göncz Árpád, utolsó miniszterelnök pedig Horn Gyula, egészítsük ki a táblázatot napjainkig.

1. Töltsük be a magyarvezetok.txt szövegfájlt a táblázatkezelő egy munkalapjára az A1-es cellától kezdődően. Munkánkat i437 néven mentsük el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában.

2. Az E oszlop celláiban írassuk ki, mikor kezdte meg az uralkodását, mikor lépett hivatalba az adott személy. Másolható képletet használjunk és ügyeljünk arra, hogy vannak üres sorok a táblázatban.

3. Az F oszlop celláiba írassuk ki, meddig uralkodott, volt hivatalban az éppen aktuális ciklusában az adott személy.

4. A G oszlopban számítsuk ki, hány évig volt hivatalban az adott személy összesen élete során.

5. A minta alapján számítsuk ki a K oszlop adott celláit! K4-ben adjuk meg, hány évig volt vezető a leghosszabb időt ott töltő személy, a K5-ben pedig, hogy ki volt az.

6. A K7-es cellában adjuk meg ki volt, aki legtöbbször töltött be vezetői tisztséget, a K8-ba ki volt ez, a K9-be pedig, hogy milyen hivatalt töltött be. Ha több azonos is van, elég az elsőt kiírni.

7. A I12-es cellától lefelé gyűjtsük ki azokat a királyokat, vezetőket, akik többször voltak hivatalban, mellé, hogy összesen hányszor.

8. Feltételes formázással a B oszlopban azoknak az uralkodóknak a nevét piros háttérszínnel emeljük ki, akiknek a keresztneve először szerepel az ország történetében. Például: I. Béla.

9. Hasonlítsuk össze diagram segítségével a Habsburg-ház és a Habsburg– Lotaringiai-ház uralkodóinak trónon töltött évei számát, amelyből kiderül, mely ház uralkodói töltöttek több évet összesen a trónon.

10. Az első sorban lévő ,,Magyarország vezetői'' cím link legyen, és a http://mek.niif.hu/00000/00056/html/240.htm oldalra mutasson.

Beküldendő egy tömörített i437.zip állományban a megoldást adó táblázatkezelő munkafüzet és egy rövid dokumentáció, amely megadja a felhasznált táblázatkelő nevét és verzióját.

Letölthető állomány: magyarvezetok.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2017. november 10-én LEJÁRT.Statisztika:

19 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Békési Péter, Pál Diána, Szőke Péter, Szőnyi Laura.
9 pontot kapott:Csikós Patrik, Horcsin Bálint, Hordós Adél Zita, Horváth 237 Lili, Ürmössy Dorottya.
8 pontot kapott:2 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:2 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2017. októberi informatika feladatai