Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 476. feladat (2019. február)

I. 476. (É) A főváros tömegközlekedési forgalomirányítási rendszerében a járművek fedélzeti számítógépekkel rendelkeznek. Egy adott időpontban az összes jármű néhány adatát lekérdezték, amelyek rendelkezésünkre állnak a jarmu.txt, statusz.txt, tarolas.txt és a telep.txt állományokban. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák.

Készítsünk új adatbázist i476 néven. A honlapunkról letölthető adatállományokat importáljuk az adatbázisba a forrásállományokkal azonos néven. Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adattípusokat és kulcsokat. A táblákba ne vegyünk fel új mezőt.

Táblák:

Készítsük el a következő feladatok megoldásait. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok viszont ne. Megoldásainkat a zárójelben lévő néven mentsük el.

1. Soroljuk fel lekérdezés segítségével a villamosok és autóbuszok kivételével azon járművek rendszámát, típusát és fajtáját, amelyek utolsó bejelentkezése 2018. augusztus előtti. (1regi)

2. Melyik kerületben vannak a villamos járműtelepek? A listában minden kerület egyszer jelenjen meg. (2kocsiszin)

3. Lekérdezéssel határozzuk meg azoknak a járműveknek a rendszámát és típusát, amelyekhez nincs járműtelep megadva. (3hiany)

4. Adjuk meg azoknak a busz járműtelephelyeknek a név rövidítését, kerületét és címét, ahol az Ikarus egyik típusa sincs. (4nincsikarus)

5. A járműparkban van néhány olyan típus, amiből csak néhány darab van. Határozzuk meg a legkisebb darabszámú autóbusz típusát és azt, hogy az hány telephelyen van. (5keves)

6. Paraméteres lekérdezés segítségével adjuk meg a paraméterként megadott rendszámú járművel azonos napon és órában bejelentkezőket. A listában a rendszámuk, a típusuk és a fajtájuk jelenjen meg. (6egyszerre)

7. Határozzuk meg lekérdezés segítségével az oszlopok sorrendjétől eltekintve a minta szerint, hogy a fővárosban melyik járműfajtából hány darab jármű van. (7osszesites)

Beküldendő egy tömörített i476.zip állományban az adatbázis, valamint egy rövid dokumentáció, amely megadja az alkalmazott adatbázis-kezelő nevét és verziószámát.

Letölthető fájlok: jarmu.txt , statusz.txt , tarolas.txt , telep.txt.

(10 pont)

A beküldési határidő 2019. március 11-én LEJÁRT.


7 megoldás érkezett, ezekből 2 volt teljes értékű. A 7. feladat lekérdezése érdekes, két eltérő logikájú megoldást adott.

Egy lehetséges megoldás sql kódja: Jarmuvekmegoldas.pdf

Mintamegoldásként Csahók Mihály budapesti, 11. évfolyamos diák munkáját adjuk közre: i476.accdb


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Csahók Mihály, Horcsin Bálint.
9 pontot kapott:Békési Péter, Nagy 793 Márton, Ürmössy Dorottya.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2019. februári informatika feladatai