Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 485. feladat (2019. május)

I. 485. Magyarország nagyobb közúti, vasúti, jelentősebb gyalogos és kerékpáros hídjainak, völgyhídjainak adatai állnak rendelkezésünkre a hidak.txt, kapcsolo.txt, funkcio.txt, hely.txt és a telepules.txt állományokban. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák.

1. Készítsünk új adatbázist i485 néven. A mellékelt adatállományokat importáljuk az adatbázisba a forrásállományokkal azonos néven. Vegyük figyelembe, hogy több hídnak nem minden adata ismert.

2. Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adattípusokat és kulcsokat. A táblákba ne vegyünk fel új mezőt.

észítsük el a következő feladatok megoldását. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok viszont ne. A megoldásainkat a zárójelben lévő néven mentsük el.

3. A tervezett, vagy épülőben lévő hidak átadási éve nem ismert. Soroljuk fel ezeknek a hidaknak a nevét, hosszát és adjuk meg, hogy mit ívelnek át. (3uj)

4. Ritkának gondolhatjuk a kerékpáros és gyalogos hidakat. Lekérdezés segítségével soroljuk fel ezeknek a hidaknak a nevét, hosszát, funkcióját és korát a mai dátumhoz képest. A lista a kor szerint csökkenően jelenjen meg. (4ritka)

5. A hidak nem feltétlenül településen belül vannak, hanem többet össze is köthetnek. Lekérdezéssel határozzuk meg ezeket a hidakat az összekötött települések nevével együtt. (5osszekot)

6. Adjuk meg megyénként az adatbázisban szereplő hidak számát. Ha egy híd különböző megyében lévő településeket köt össze, többször számolhatjuk. A lista a hidak száma szerint csökkenően jelenjen meg. (6megyenkent)

7. Határozzuk meg azoknak a hidaknak a nevét, amelyeknek ,,közúti'' és ,,vasúti'' funkciója is van egyszerre. A listában minden hídnév egyszer jelenjen meg. (7tobbfunkcios)

8. A települések nevét nem mindig tudjuk pontosan. Paraméteres lekérdezés segítségével adjuk meg egy településnév részletéhez az illeszkedő településeket és településeken lévő hidak nevét. (8reszlet)

9. Határozzuk meg lekérdezés segítségével az oszlopok sorrendjétől eltekintve a minta szerint, hogy Budapesten melyik hídtípusból hány darab van. A többfunkciósokat mindegyikhez számoljuk be. (9osszesites)

Beküldendő egy tömörített i485.zip állományban az adatbázis, valamint egy rövid dokumentáció, amely megadja az alkalmazott adatbázis-kezelő nevét és verziószámát.

Letölthető fájlok: hidak.txt, kapcsolo.txt, funkcio.txt, hely.txt, telepules.txt.

(10 pont)

A beküldési határidő 2019. június 11-én LEJÁRT.


A lekérdezések megoldásai:

Mintamegoldás:

Békési Péter, Zalaegerszeg, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

i485.accdb


Statisztika:

6 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Békési Péter.
9 pontot kapott:Horcsin Bálint, Nagy 793 Márton, Ürmössy Dorottya, Zámborszky Balázs.
5 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2019. májusi informatika feladatai