Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 488. feladat (2019. szeptember)

I. 488. A biológiai kísérletek kiértékelését igyekeznek automatizálni. Egy négyzet alakú táptalajon tenyésztett baktériumtörzs példányait lefényképezik, majd a fotókat több lépésben digitálisan feldolgozzák. A baktériumpéldányok különböző méretűek, alakúak és helyzetűek.

A táptalaj fényképét egy képzeletbeli négyzetháló segítségével cellákra osztják. Egy \(\displaystyle 50\times 50\) cellából álló, az egyes baktériumpéldányokat már számokkal azonosítottan megjelenítő táblázat áll rendelkezésre a meres.txt tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású állományban.

A baktériumok az előfeldolgozott képen 1 és \(\displaystyle N\) közötti egész számmal (\(\displaystyle N\le 50\)) vannak azonosítva. Egy-egy példány összefüggő területet alkot, de egy cella csak egy baktériumhoz tartozik. Ha egy cellában nincs baktérium, akkor ott a táblázatban nincs adat. A mintán két baktériumpéldány látható, az 1-es és a 4-es sorszámú.

Értékeljük ki és segítsük a további munkát táblázatkezelővel.

1. Töltsük be a meres.txt szövegfájlt a táblázatkezelő egy munkalapjára az A1-es cellától kezdődően. A munkalap neve legyen kep. Munkánkat bakterium néven mentsük el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában.

2. Hozzunk létre még két munkalapot szamolas és eredmeny néven. A szamolas munkalapon végezzünk el minden, a megoldáshoz szükséges számolást. Az eredmeny munkalapon jelenítsük meg a kérdésekre adott válaszokat és eredményeket. Mind a két munkalap tartalmának értelmezését feliratokkal segítsük.

3. A kep munkalapon az A:AX oszlopok szélességét és az 1:50 sorok magasságát állítsuk be úgy, hogy a cellák (normál nézetben) négyzetek legyenek.

4. A mérési eredményeket szemléltessük feltételes formázással. A különböző baktériumpéldányok celláit más-más kitöltőszínnel jelenítsük meg, az üres cellák maradjanak fehérek.

5. Ha az eredmeny munkalap egy adott cellájába beírunk egy sorszámot 1 és 50 között, akkor a mellette lévő cellában jelenjen meg, hogy ilyen sorszámú baktérium szerepel-e a képen.

6. Adjuk meg, hogy összesen hány baktérium van a képen.

7. Adjuk meg, hogy hányas sorszámú baktérium foglalja el a legnagyobb területet a képen és ez hány cella.

8. Adjuk meg annak a minimális méretű téglalapnak a szélességét és magasságát, amelyben a képen látható összes baktérium benne van.

9. Ha van, akkor adjuk meg két érintkező baktérium sorszámát, ha nincs, akkor írjuk ki, hogy ,,Nincsenek egymással érintkező baktériumok.''

Beküldendő egy tömörített i488.zip állományban a munkafüzet, valamint egy rövid leírás, amelyben szerepel az alkalmazott táblázatkezelő neve és verziószáma.

Letölthető állomány: meres.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2019. október 10-én LEJÁRT.


Hibátlan megoldás nem érkezett be, de majdnem mindegyik csak egy-egy kicsi hiányosságot tartalmazott.

Mintamegoldásként a következőt adjuk közre:

Nagy Márton (12 osztály, Vác, Boronkay György Műsz. Szki., Gimn. és Koll.): bakterium.xlsx


Statisztika:

8 dolgozat érkezett.
9 pontot kapott:Kohut Márk Balázs, Mócsy Mátyás, Nagy 793 Márton, Sebestyén József Tas, Ürmössy Dorottya.
8 pontot kapott:2 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2019. szeptemberi informatika feladatai