Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 491. feladat (2019. október)

I. 491. A Monor városi sportcsarnok egy multifunkciós csarnok, mely sport- és rendezvényközpontként működik. Az épület hasznos alapterülete 4166 m\(\displaystyle {}^{2}\), az ülőhelyek száma 1030, de nagy rendezvény esetén az épület maximális befogadóképessége (a küzdőtér használatával) 1500 fő.

A monor.txt pontosvesszővel tagolt, UTF-8 kódolású állományban a sportcsarnok látogatottsági statisztikája áll rendelkezésre 2016. szeptember 18. óta. Az A oszlopban az évek, a B oszlopban a hozzá kapcsolódó hónapok, a második sorban pedig a napok kaptak helyet.

1. Töltsük be a monor.txt szövegfájlt a táblázatkezelő egy munkalapjára az A1-es cellától kezdődően.

2. Munkánkat monor néven mentsük el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában. Az üres cellák azt jelzik, hogy nincsen adat. A táblázatot úgy készítsük el, hogy 2020. januárig feltölthető legyen, amint rendelkezésre állnak az adatok. A képletek kialakításánál és a számításoknál is készüljünk föl ezekre az adatokra.

3. Töltsük fel a B oszlopot a hónapnevekkel, a második sort a napok számaival.

4. Függvény segítségével töltsük fel az A oszlopot a megfelelő évekkel a 43. sorig.

5. Az AH3:AH43 tartomány celláiban számítsuk ki, mennyi volt az adott hónapban a látogatók száma.

6. Az AL3:AL7 tartományban függvény segítségével adjuk meg az összes látogatási adat figyelembevételével, hogy mennyi volt a látogatók összes száma az alábbi létszámsávokban.

7. Az AK8-as cellában adjuk meg függvény segítségével, hogy mennyi volt az egy napon belüli legnagyobb látogatószám a sportcsarnokban.

8. Feltételes formázás segítségével jelöljük a három legnagyobb látogatószámot tartalmazó cellát piros kitöltő színnel. Ha több egyforma érték is van, akkor mindegyiket jelöljük meg.

9. Készítsünk a táblázat alá a mintán látható diagramhoz hasonlót a 2019. júniusi adatokból (a júniusi teljes hónapról – a mintán kevesebb, mint egy hét látszik). A százalékos értékek azt mutatják, hogy az adott napon a júniusi összesített látogatói adathoz képest az emberek hány százaléka látogatott el a sportcsarnokba az adott napon. Mivel már végleges adatokról van szó, így nem szükséges a diagramnak az adatok változását követnie.

10. A fő táblázatot a könnyebb átláthatóság érdekében állítsuk be úgy, hogy az év, a hónap és a napok mindig láthatóak maradjanak görgetéskor. Nyomtatáskor a fő adatok egy oldalra férjenek el.

Források:
www.monorisportcsarnok.hu (utolsó letöltés 2019.09.10.);
http://monorisportcsarnok.hu/stat/statistic.php?ev=2016&ho=9&l=m (utolsó letöltés 2019.09.10.).

Beküldendő egy tömörített i491.zip állományban a munkafüzet, valamint egy rövid leírás, amelyben szerepel az alkalmazott táblázatkezelő neve és verziószáma.

Letölthető állomány: monor.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2019. november 11-én LEJÁRT.


Statisztika:

11 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Endrész Balázs, Mócsy Mátyás, Nagy 793 Márton, Sebestyén József Tas, Szilágyi Dávid, Ürmössy Dorottya.
9 pontot kapott:Csahók Mihály, Kohut Márk Balázs, Zámborszky Balázs.
7 pontot kapott:1 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:1 dolgozat.

A KöMaL 2019. októberi informatika feladatai