Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 499. feladat (2020. január)

I. 499. A betű-számrejtvény fejtörők klasszikus matematikafeladatok. Ilyenkor azokat a számjegyeket keressük, amelyeket a megfelelő betűk helyére írva a számítási eljárás teljesül.

Például:

Oldjuk meg a fenti három feladatot a brute force (nyers erő) módszerével, azaz vizsgáljuk meg a betűk minden lehetséges értékét, amíg az összes megoldást meg nem kapjuk. Ügyeljünk arra, hogy a különböző betűk különböző számjegyeket jelentenek.

A kapott összes megoldást írjuk ki a képernyőre a betűk helyett a megfelelő számjegyek megjelenítésével az alábbi formátumban. Például a harmadik feladatban:

Beküldendő egy i499.zip tömörített állományban a program forráskódja és egy rövid leírás, ami megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2020. február 10-én LEJÁRT.


Értékelés: A feladatot eredetileg "egyszerű" feladatként lett kitűzve, a három részfeladatra három különböző programrészt vártunk eltérő számú ciklussal, futás közben a vezető nullák és az azonos esetek kizárásával. A kód már ezen a szinten is (az egymásba ágyazott ciklusokba csak akkor lép be, ha az adott számjegy még nem szerepel) jelentősen gyorsítható. Örvendetes, hogy sok beküldő egy általános eljárást adott, ahol a három probléma csupán három bemeneti adatsor volt.

Mintamegoldás: Két megoldást közlünk. Az egyik a három részfeladatot három részfeladatként oldja meg, kódja rendkívül egyszerűen követhető, Pythonban készült és Szabó Barbara Noémitől, a miskolci Herman Ottó Gimnázium 12-es tanulójától származik. A másik egy általános megoldás, C#-ban készült és Kós Péter a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium 12-es tanulója adta be.

i4991.py

i4992.cs


Statisztika:

10 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Horcsin Bálint, Kohut Márk Balázs, Kós Péter, Mócsy Mátyás, Nagy 793 Márton, Szabó Barbara Noémi, Ürmössy Dorottya.
9 pontot kapott:Endrész Balázs, Papp Marcell Miklós.
7 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2020. januári informatika feladatai