Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 565. feladat (2022. május)

I. 565. Az előző havi számunkban megjelent tréfás fejtörő a következő volt: ,,Helyezzünk el hat fehér bábut egy sakktáblára két világos készletből úgy, hogy egy sötét bábut letéve bármely szabad mezőre, az biztosan üthető legyen.''

Készítsünk programot, amely egy fejtörő megoldását ellenőrzi, tehát megadja, hogy az elhelyezésben valóban minden szabadon maradt mezőt ütésben tartanak-e a világos bábuk.

A program a standard bemenet nyolc sorából olvasson be egy elhelyezést. A sakkbábuk betűjele: \(\displaystyle \text{vezér}=\text{V}\), \(\displaystyle \text{bástya}=\text{B}\), \(\displaystyle \text{huszár}=\text{H}\), \(\displaystyle \text{futó}=\text{F}\), \(\displaystyle \text{király}=\text{K}\), \(\displaystyle \text{gyalog}=\text{G}\). Az üresen álló mezőket egy-egy szóköz jelöli.

Ha az elhelyezés megfelelő, akkor a program az OK üzenetet jelenítse meg a standard kimeneten. Ha az elhelyezés nem jó, akkor a program a standard kimenet nyolc sorába írja ki a sakktáblát, jelölve a világos bábukat, illetve jelenjen meg egy-egy X karakter azokon a mezőkön, amelyek nincsenek ütésben.

Példa:

Beküldendő egy tömörített i565.zip állományban a program forráskódja és rövid dokumentációja, amely megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2022. június 15-én LEJÁRT.


Mintamegoldásként Vadász Levente Márton budapesti versenyző C# nyelven készült megoldását adjuk közre: i565.cs.


Statisztika:

4 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Vadász Levente Márton.
9 pontot kapott:Gyönki Dominik.
8 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2022. májusi informatika feladatai