Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 582. feladat (2023. január)

I. 582. (É). A magyar oktatás és nevelés történetében ritkán volt a különböző kormányokban önálló minisztériuma az oktatásnak. A rendelkezésre álló és letölthető adatbázisban az oktatásért felelős miniszterek és minisztériumok adatai állnak szerepelnek.

Az adatbázis a következő táblákat tartalmazza:

miniszter (id, mettol, meddig, nevid, miniszterium, allamforma, part)

  id a miniszteri megbízás azonosítója (szám), ez a kulcs;

  mettol a miniszteri megbízás kezdő dátuma (dátum);

  meddig a miniszteri megbízás befejező dátuma (dátum);

  nevid a miniszter azonosítója (szám), idegen kulcs;

  miniszterium a minisztérium neve, amelyhez az oktatásügy tartozik (szöveg);

  allamforma a megbízás idején az államforma neve (szöveg), például: Magyar Királyság, Magyar Köztársaság stb.;

  part a minisztert adó párt neve (szöveg).

szemely (id, nev)

  id a miniszteri feladattal megbízott személy azonosítója (szám), ez a kulcs;

  nev a személy neve (szöveg), az adatbázisban névrokonok szerepelnek.

A táblák közötti kapcsolatok:

A következő feladatokat megoldó SQL parancsokat rögzítsük a feladatok végén zárójelben megadott névvel az om_megoldas.sql nevű állományban. A javítás során csak ennek az állománynak a tartalma lesz értékelve. Ügyeljünk arra, hogy a lekérdezésekben pontosan a kívánt mezők szerepeljenek, felesleges mezőt ne jelenítsünk meg. A feladat megoldásához a digitális kultúra emelt szintű érettségin használható XAMPP használatát javasoljuk.

1. Az oktatas.sql állomány tartalmazza az adatbázist és a táblákat létrehozó, valamint az adatokat a táblába beszúró SQL parancsokat. Futtassuk a lokális SQL szerveren az oktatas.sql parancsfájlt.

2. Adjuk meg lekérdezés segítségével, hogy 1923. január 1-én ki volt az oktatásért felelős miniszter és mi volt a minisztérium neve. (2szazeve)

3. Listázzuk lekérdezés segítségével az első 5 leghosszabb ideig miniszteri megbízású személy nevét, figyelembe véve többszöri miniszterségüket. (3top5)

4. Az egyik leghíresebb miniszter volt Klebelsberg Kuno gróf. Lekérdezéssel adjuk meg, hogy kitől vette át és kinek adta tovább a miniszteri megbízást. (4klebelsberg)

5. Adjuk meg lekérdezés segítségével, hogy Hóman Bálint első és utolsó miniszteri megbízatása között ki volt még miniszter. (5homan)

6. Lekérdezéssel határozzuk meg, hogy a magyar politikai pártok hány miniszteri megbízást kaptak. A listában a pártonkívüliek és a ki nem töltött adattal rendelkező személyek ne szerepeljenek. (6partonkent)

7. Készítsünk lekérdezést, amely kilistázza azokat a személyeket, akik több párt színeiben kerültek miniszteri pozícióba. A listában a személyek neve és a különböző pártok színeiben való megbízások száma jelenjen meg, az utóbbi szerint csökkenő sorrendben. (7tobb)

8. Adjuk meg lekérdezés segítségével azt az évet, amikortól már a ,,vallás'' szöveg nem szerepel többet a minisztérium nevében, mert önálló hivatalt kap. (8vallas)

9. Lekérdezés segítségével adjuk meg azokat a minisztériumi neveket, amelyekben nem szerepel az ,,oktatás'', ,,művelődés'' és ,,kulturális'' szavak egyike sem. A listában a minisztériumok neve ábécé sorrendben, ismétlődés nélkül jelenjen meg. (9nevek)

Beküldendő az om_megoldas.sql nevű állomány, amely a feladatok megoldását tartalmazza.

Letölhető állomány: oktatas.sql.

(10 pont)

A beküldési határidő 2023. február 15-én LEJÁRT.


Statisztika:

4 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Szabó Imre Bence.
9 pontot kapott:Gyönki Dominik.
8 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2023. januári informatika feladatai