Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A K. 193. feladat (2009. január)

K. 193. Négy lány és négy fiú elmentek együtt egy bálba. A keringőnél mind a négy fiú felkérte a négy lány valamelyikét táncolni (egy lányt csak egy fiú), majd a tangónál hölgyválasz volt, azaz a négy lány mindegyike kérte fel a négy fiú valamelyikét (egy fiút csak egy lány). A két tánc során nem táncolt együtt kétszer ugyanaz a pár. A következőket tudjuk a felkérésekről:

a) Csabi azzal a lánnyal keringőzött, aki Danival tangózott.

b) Andris azt a lányt kérte fel keringőzni, aki azzal a fiúval tangózott, akivel Enikő keringőzött.

c) Berci azzal a lánnyal keringőzött, aki Mari keringőpartnerével tangózott.

d) Gizi nem tangózott Bercivel.

e) Hédi egy olyan fiúval tangózott, aki nem keringőzött Gizivel.

A két tánc után a táncmester kérésére mindenki annak a háta mögé állt, akit felkért (annak a hátát nézte). Így a négy fiú és a négy lány éppen egy nagy körbe rendeződött el.

Ki kivel keringőzött, illetve tangózott?

(6 pont)

A beküldési határidő 2009. február 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Jelöljük a személyeket kezdőbetűikkel, a betűkből induló nyilakkal pedig azt, hogy ki kit kért fel táncolni. A megadott adatok alapján az alábbiakat tudjuk:

C\rightarrow?\rightarrowD

A\rightarrow?\rightarrow?\rightarrowE

B\rightarrow?\rightarrow?\rightarrowM

G\rightarrowB nem!

Hédi olyan fiú mögött áll, aki előtt nem Gizi áll.

Nézzük végig a fiúk lehetséges sorrendjét! Ez csak két esetet jelent, ha Csabától indulunk. Ugyanis a Csaba előtti fiú mindenképpen Dani, és a folytatás csak A, B vagy B, A sorrend lehet. I. eset: C előtt D, előtte B, előtte A. Ekkor a korábban mondottak alapján a kör így nézhet ki: C\rightarrow?\rightarrowD\rightarrow?\rightarrowB\rightarrow?\rightarrowA\rightarrowM\rightarrowC. De az A előtti harmadik személy Enikő (AMCE sorrend), tehát C\rightarrowE\rightarrowD\rightarrow?\rightarrowB\rightarrow?\rightarrowA\rightarrowM\rightarrowC. Gizi nem állhat Berci mögött, így a kör: C\rightarrowE\rightarrowD\rightarrowH\rightarrowB\rightarrowG\rightarrowA\rightarrowM\rightarrowC. De H\rightarrowB\rightarrowG ellentmond az utolsó feltételnek.

II. eset: C előtt D, előtte A, előtte B. Ekkor a korábban mondottak alapján a kör így nézhet ki: C\rightarrow?\rightarrowD\rightarrow?\rightarrowA\rightarrow?\rightarrowB\rightarrowE\rightarrowC. De a B előtti harmadik személy Mari (BECM sorrend), tehát C\rightarrowM\rightarrowD\rightarrow?\rightarrowA\rightarrow?\rightarrowB\rightarrowE\rightarrowC. Gizi nem állhat Berci mögött, így Andris mögött kell álljon, Hédi pedig Andris előtt. Így a kör: C\rightarrowM\rightarrowD\rightarrowG\rightarrowA\rightarrowH\rightarrowB\rightarrowE\rightarrowC. Ennek megfelelően a keringőző párok: Csaba–Mari, Dani–Gizi, Andris–Hédi, Berci–Enikő, a tangózó párok: Mari–Dani, Gizi–Andris, Hédi–Berci, Enikő–Csabi.


Statisztika:

145 dolgozat érkezett.
6 pontot kapott:52 versenyző.
5 pontot kapott:18 versenyző.
4 pontot kapott:9 versenyző.
3 pontot kapott:6 versenyző.
2 pontot kapott:6 versenyző.
1 pontot kapott:11 versenyző.
0 pontot kapott:38 versenyző.
Nem versenyszerű:5 dolgozat.

A KöMaL 2009. januári matematika feladatai