Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A K. 278. feladat (2011. január)

K. 278. Az alábbi két ábrán szabályos sokszögek (most megengedjük a csillagsokszögeket is) vannak összeillesztve egy-egy csúcsuknál. Tényleg mindkét esetben illeszkednek a sokszögoldalak egymásra, vagy valamelyik ábra ,,csal''?

(6 pont)

A beküldési határidő 2011. február 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Az első ábrában a csillag-kilenc-szög oldalainak metszéspontjai egy szabályos kilencszöget alkotnak (forgás-szimmetria miatt), ezért az egymást metsző oldalak egymással \(\displaystyle 140^\circ\)-os szöget zárnak be. A csillagszög csúcsa és a vele szemközti oldalon levő két oldalmetszéspont alkotta háromszög szögei ezért \(\displaystyle 40^\circ, 40^\circ, 100^\circ\). A szabályos hatszög szögei \(\displaystyle 120^\circ\), továbbá a szabályos kilencszög szögei \(\displaystyle 140^\circ\). A közös csúcsban egymáshoz csatlakoztatva sorban a sokszögek oldalait egy szögtartományt határoznak meg. Ha ez a szög teljes szög, akkor az ábra nem csal. Mivel \(\displaystyle 100^\circ+120^\circ+140^\circ=360^\circ\), ezért az első ábra nem csal.

A második ábrán egy csillag-tízszöget használtak. Az oldalak metszéspontjai közül az a 10, mely a sokszög középpontjához legközelebb van, egy szabályos tízszöget alkot, melynek szögei \(\displaystyle 144^\circ\). Ezen tízszög oldalegyenesei tehát \(\displaystyle 36^\circ\)-os szöget zárnak be egymással. Egy oldalegyenes és az őt \(\displaystyle 36^\circ\)-ban metsző két másik oldal alkotta háromszög harmadik szöge ezért \(\displaystyle 108^\circ\). (Ezen oldalak metszéspontjai, melyek távolab vannak a szabályos tízszöget alkotóknál, de közelebb, mint az eredeti csillagtízszög csúcsai egy csillagtízszöget alkotnak \(\displaystyle 108^\circ\)-os szögekkel.) Az eredeti csillagtízszög egy csúcsával szemközti két oldal és a csúcsból induló két oldal egy deltoidot határoznak meg, melynek három szöge ismert: \(\displaystyle 144^\circ, 72^\circ, 72^\circ\). Ezért az eredeti csillagtízszög szöge \(\displaystyle 72^\circ\). A szabályos tízszög szöge \(\displaystyle 144^\circ\), a szabályos kilencszög szöge pedig \(\displaystyle 140^\circ\). Összegük \(\displaystyle 366^\circ\), ami több, mint egy teljes szög, ezért az ábra csal, mert egy csúcs mentén egymás után illesztve a sokszögeket egymásba fognak lógni.


Statisztika:

164 dolgozat érkezett.
6 pontot kapott:100 versenyző.
5 pontot kapott:23 versenyző.
4 pontot kapott:21 versenyző.
3 pontot kapott:5 versenyző.
1 pontot kapott:3 versenyző.
0 pontot kapott:5 versenyző.
Nem versenyszerű:7 dolgozat.

A KöMaL 2011. januári matematika feladatai