Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A K. 323. feladat (2012. január)

K. 323. Az ABC egyenlő szárú háromszög szárszöge 120o, az AB alap felezőpontja F. Az ACF\sphericalangle szögfelezője az AB alapot H pontban metszi.

a) Igazoljuk, hogy AH=CH.

b) Igazoljuk, hogy H az AB szakasz A csúcshoz közelebbi harmadolópontja.

(6 pont)

A beküldési határidő 2012. február 10-én LEJÁRT.


Megoldás. a) Az \(\displaystyle ACF\) szög \(\displaystyle 60^{\circ}\)-os, így az \(\displaystyle ACH\) szög \(\displaystyle 30^{\circ}\)-os, akárcsak a \(\displaystyle CAH\) szög. Az \(\displaystyle ACH\) tehát egyenlő szárú háromszög, így \(\displaystyle AH = CH\).

b) A \(\displaystyle CHF\) háromszög egy \(\displaystyle 30^{\circ}\)-\(\displaystyle 60^{\circ}\)-\(\displaystyle 90^{\circ}\)-os derékszögű háromszög, melyben \(\displaystyle CH = 2HF\). Mivel \(\displaystyle AH = CH\), ezért \(\displaystyle AH\) az \(\displaystyle AB\) szakasz felének kétharmada, azaz az \(\displaystyle AB\) szakasz harmada. Így \(\displaystyle H\) harmadolópont.

c) Az \(\displaystyle ACD\) háromszög egyenlő szárú, melynek szárszöge \(\displaystyle 150^{\circ}\)-os. Tehát a \(\displaystyle DAC\) és \(\displaystyle ADC\) szögek \(\displaystyle 15^{\circ}\)-osak. A \(\displaystyle BCD\) háromszög is egyenlő szárú, melynek szárszöge \(\displaystyle 90^{\circ}\)-os. Tehát a \(\displaystyle CDB\) és \(\displaystyle CBD\) szögek \(\displaystyle 45^{\circ}\)-osak. A szögek beírása után megkapjuk a választ: az \(\displaystyle ABD\) háromszög szögei: \(\displaystyle 45^{\circ}\), \(\displaystyle 75^{\circ}\), \(\displaystyle 60^{\circ}\).


Statisztika:

186 dolgozat érkezett.
6 pontot kapott:62 versenyző.
5 pontot kapott:45 versenyző.
4 pontot kapott:29 versenyző.
3 pontot kapott:21 versenyző.
2 pontot kapott:19 versenyző.
1 pontot kapott:6 versenyző.
Nem versenyszerű:4 dolgozat.

A KöMaL 2012. januári matematika feladatai