Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 3800. feladat (2005. április)

P. 3800. Függőleges síkban lévő, kör alakú, három darab r=0,2 m hosszúságú fémküllővel rendelkező fémgyűrű, amely rögzített vízszintes tengely körül foroghat, B=0,5 T indukciójú homogén mágneses térben van. A mágneses erővonalak merőlegesek a fémgyűrű síkjára. A fémgyűrű tengelyére és a kerületére két csúszó érintkező beiktatásával egy 0,15 \Omega ellenállású fogyasztót kapcsoltunk. A fémgyűrű palástjára elhanyagolható tömegű fonalat rögzítettünk, majd elég sok menet rácsavarása után a fonal másik végére egy 20 g tömegű testet erősítettünk. Egy adott pillanatban az m tömegű testet elengedjük. A súrlódástól mindenhol eltekinthetünk; a fémgyűrű, a fémküllők és a csatlakozó vezetékek ellenállása elhanyagolható.

a) Mekkora forgatónyomatékot fejtenek ki a mágneses erők a fémküllőkkel ellátott fémgyűrűre akkor, amikor az m tömegű test már állandó sebességgel mozog?

b) Milyen erősségű áram folyik át a fogyasztón, amikor az m tömegű test sebessége 3 m/s?

c) Mekkora az m tömegű test legnagyobb sebessége?

Párkányi László fizikaverseny, Pécs

(4 pont)

A beküldési határidő 2005. május 11-én LEJÁRT.


Statisztika:

36 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Csire Gábor, Darázs Zoltán, Deák 666 Áron, Domonkos Tamás, Engedy Balázs, Gondán László, Gyenis András, Hevesi Péter, Hotzi Bernadette, Kovács 216 Krisztina, Lapis Leonárd, Legoza József, Nagy 317 Péter, Nagy 569 István, Széchenyi Gábor, Szolnoki Lénárd.
3 pontot kapott:Demeter Dániel, Hagymási Imre, Pál Tamás, Roósz Gergő, Sikó Lóránt.
2 pontot kapott:10 versenyző.
1 pontot kapott:5 versenyző.

A KöMaL 2005. áprilisi fizika feladatai