Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4213. feladat (2009. december)

P. 4213. Az atomos hidrogén színképvonalairól azt szokták mondani, hogy a Lyman-sorozat vonalai ultraibolya sugarak, a Balmer-sorozat vonalai a látható fényhez tartoznak, míg a Paschen- és a további sorozatok infravörös tartományúak. Ez azonban nem egészen igaz, mert a Balmer-sorozat vonalai sem mind láthatók emberi szemmel.

A Bohr-modell használatával keressük meg, hogy az atomos hidrogén színképvonalaiból hány tartozik a látható fényhez, és melyek azok!

Közli: Honyek Gyula, Budapest

(4 pont)

A beküldési határidő 2010. január 11-én LEJÁRT.


Megoldás. A 400 nm és 800 nm közötti hullámhossztartományba a Balmer-sorozat 4 vonala esik; 380 nm és 400 nm között további négy színképvonalat találunk.


Statisztika:

42 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Balogh Beáta, Balogh Gábor, Barta Szilveszter Marcell, Benyó Krisztián, Bodosi Eszter, Farkas Martin, Fonai Dániel, Garaguly Gergő, Horváth Lóránd, Janosov Milán, Jéhn Zoltán, Kaposvári István, Kovács Attila, Kungl Ákos Ferenc, Laczkó Zoltán Balázs, Lájer Márton, Lőrincz Dóra, Mayer Martin János, Molnár Alexandra, Papp Géza, Para Attila, Patartics Bálint, Réti Dávid, Sápi András, Szabó 928 Attila, Szabolcs Márton, Tamási Mátyás, Varju 105 Tamás, Vécsey Máté, Vuchetich Bálint, Wang Daqian.
3 pontot kapott:Balog Barbara, Csopor Dávid, Ercsey Tamás, Hartstein Máté, Krammer Rita Amaranta, Tóth 222 Barnabás.
2 pontot kapott:3 versenyző.
Nem versenyszerű:2 dolgozat.

A KöMaL 2009. decemberi fizika feladatai