Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4429. feladat (2012. március)

P. 4429. A mai projektorokat nem ajánlatos egyszerűen kikapcsolni. Miután a vetítőlámpa kialudt, még percekig forog a hűtőventilátor, és csak utána szabad teljesen áramtalanítani a készüléket. Edit szerint ez fölösleges: ,,Ha már nincs bekapcsolva a lámpa, akkor melegebb már nem lehet, az üzemi hőmérsékletét pedig kibírja a berendezés. Vagyis ha már nem akarunk vetíteni, rögtön ki lehet húzni a csatlakozót a konnektorból.'' Vajon igaza van-e Editnek?

Közli: Bodor András, Budapest

(4 pont)

A beküldési határidő 2012. április 10-én LEJÁRT.


Megoldás. A projektorban a hőmérsékleteloszlás nem egyenletes; a berendezésnek vannak forróbb és kevésbé meleg részei. A ventillátor nem engedi, hogy a forró lámpa túlságosan felmelegítse a többi alkatrészt. A készülék teljes kikapcsolásakor ez a hatás megszűnne; a lámpa ugyan nem melegedne tovább, de egyes kényes műanyag alkatrészek a forró lámpa miatt az üzemi hőmérséklet fölé melegedhetnének és tönkremehetnének.


Statisztika:

68 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Albrecht 963 Gábor, Andrási Alex Gyula, Bodnár Patrícia, Bojtár Orsika, Büki Máté, Czett Antal, Czigány Máté Gábor, Czipó Bence, Deli Csilla, Englert Bence Brúnó, Englert Franciska, Ferenczi András, Fülep Andrea , Gábriel Anna, Gál Kristóf, Gujás István, Herczeg Ferenc, Horváth András Levente, Juhász Péter, Kabos Eszter, Kacz Dániel, Kiss 666 Péter, Kozár Eszter, Maga Balázs, Majoros Bence, Nagyházi Nóra, Nárai Ádám, Öreg Zsombor, Péterffy Gábor, Simig Dániel, Szabó 996 Barnabás, Szép Márton István, Szilágyi 585 Dezső, Tegzes Tamás, Tossenberger Tamás, Tóth 200 Szabolcs, Trócsányi Péter, Tulassay Zsolt, Virágh Anna.
3 pontot kapott:Antal 965 Dániel, Bodor Bálint, Dávid Bence, Dinev Georgi, Emri Tamás, Forgó Bence, Fürich Antónia, Horicsányi Attila, Medek Ákos, Sinkó Péter.
2 pontot kapott:10 versenyző.
1 pontot kapott:6 versenyző.
0 pontot kapott:2 versenyző.
Nem versenyszerű:1 dolgozat.

A KöMaL 2012. márciusi fizika feladatai