Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4529. feladat (2013. április)

P. 4529. A kávé a csészében fekete, a habja viszont fehér vagy krémszínű. Miért?

Észtországi feladat

(3 pont)

A beküldési határidő 2013. május 10-én LEJÁRT.


Megoldásvázlat. A kávészemcsékből főzés közben jelentős mennyiségű anyag oldódik be a forró vízbe. Ezért lesz a kávé finom, zamatos és fekete. A csészében levő kávé színét a folyadékba hatoló, az ott elnyelődő és részben visszaszóródó fény (hullámhossztól függő) mennyisége határozza meg.

A lefőzött kávé a ráeső fény legnagyobb részét elnyeli, ezért majdnem fekete; viszont nincsenek rajta felületi egyenetlenségek, ezért azt a keveset, amit nem nyel el, szabályosan veri vissza, vagyis a felülete fényes.

A kávéhab vékonyfalú, gömbfelület alakú buborékocskái összevissza tükrözik, szórják a fényt, méghozzá annak hullámhosszától (színétől) lényegében függetlenül. A hab azért lesz krémszínű és nem fehér (vagy a megvilágító fény színével azonos), mert a buborékhalmazban össze-vissza verődő fény egy része áthalad a buborékok falán, s eközben mégis elnyelődik belőle egy kevés.


Statisztika:

53 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Eper Miklós, Hegyi 555 Anna, Kasperkievicz Bence, Kékesi Balázs, Kontra Bence, Mezősi Máté, Nagy Gergely, Nagy Kartal, Putti Krisztián, Virágh Anna.
2 pontot kapott:Berczi Benjámin, Büki Máté, Csoma Viktor, Demeter Dániel, Gyomlai Imre, Hegedűs Gergő, Horváth András, Kling Anna, Kling József, Lauer Máté, Nagy 119 Dóra, Varga 996 Edvárd, Vitályos Márton.
1 pontot kapott:19 versenyző.
0 pontot kapott:10 versenyző.
Nem versenyszerű:1 dolgozat.

A KöMaL 2013. áprilisi fizika feladatai