Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4575. feladat (2013. november)

P. 4575. Juliska szerint egyes űrszondákat az ún. hintamanőver (gravitációs lendítés, parittya-elv) segítségével gyorsítanak fel, ehhez csak megfelelő módon kell elhaladni egy bolygó közelében. Jani szerint viszont a szonda csak a bolygó felé közeledés során gyorsul, míg a távolodás során visszalassul az eredeti sebességére, hisz a bolygó gravitációs terében a potenciális energia csak a bolygó tömegközéppontjától mért távolságtól függ. Így az effektus csak a szonda átlagos sebességnagyságát növeli, de ez is előnyös. Kinek lehet igaza?

Közli: Vass Miklós, Budapest

(4 pont)

A beküldési határidő 2013. december 10-én LEJÁRT.


Megoldásvázlat. Juliskának igaza van, a szonda sebessége (és ezzel a teljes mechanikai energiája) a Nap vonatkoztatási rendszerében megváltozhat. Az energiamegmaradás csak a teljes rendszerre (Nap+bolygó+szonda) érvényes. Jani érvelése csak a bolygó vonatkoztatási rendszerében állja meg a helyét, de az a szonda (Naphoz viszonyított) mozgása szempontjából ,,nem szerencsés'' választás.


Statisztika:

50 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Asztalos Bogdán, Béda Ármin, Berta Dénes, Csenger Géza, Di Giovanni Márk, Eper Miklós, Fekete Panna, Juhász 326 Dániel, Juhász Péter, Landon Chow, Rózsa Tibor, Várda Ernák.
3 pontot kapott:Antalicz Balázs, Berezvai Orsolya, Blum Balázs, Dinev Georgi, Dombai Tamás, Kontra Bence, Kovács Péter Tamás, Morvay Bálint, Németh Gergely, Sáfrán Péter, Szász Norbert Csaba.
2 pontot kapott:14 versenyző.
1 pontot kapott:9 versenyző.
0 pontot kapott:3 versenyző.
Nem versenyszerű:1 dolgozat.

A KöMaL 2013. novemberi fizika feladatai