Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4768. feladat (2015. november)

P. 4768. Mennyi ideig tart a Holdon a földfelkelte?

Közli: Vankó Péter, Budapest

(3 pont)

A beküldési határidő 2015. december 10-én LEJÁRT.


Megoldás. A Földről nézve a Holdnak mindig ugyanazt az oldalát látjuk. Emiatt a Hold egy olyan pontjából, ami nem látszik a Földről, a ,,földfelkelte'' nem következik be, akármennyi ideig is várunk. Hasonlóan: ha egy holdbéli pontból látjuk a Földet, akkor onnan nézve a Föld sosem ,,nyugszik'' le.

Megjegyzések.1. A fenti érvelés abban a közelítésben érvényes, amikor elhanyagoljuk, hogy a Hold forgásának és keringésének tengelye egy kicsit eltér egymástól. A valóságban a két tengely kicsit eltér egymástól, emiatt a Holdról nézve a Föld enyhén ,,ingázik'' az égbolton. Ez azt jelenti, hogy a Hold felszínének bizony részeiről megfigyelhetők a földkelték. Ezek nagyon lassúak, nagyjából 48 órába telik, hogy a Föld átmérője láthatóvá váljon. (A pontversenyben ezen finom effektus elemzését nem vártuk el a versenyzőktől, dolgozatukat enélkül is teljes értékűnek tekintjük.)

2. A Holdra eljutó űrhajósok készítettek ,,Földfelkelte'' filmet, de azt nem a Hold felszínéről, hanem a Hold körül keringő holdkompról vették fel.


Statisztika:

58 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Bálint Áron, Bánki Bence, Bérdi Dorottya, Bővíz Anna Bella, Bukor Benedek, Cseh Noémi, Debreczeni Tibor, Dömsödi Bálint, Édes Lili, Elek Péter, Fehér Aliz, Horváth 914 Bálint, Horváth Botond István, Kálóczi Kornél, Köpenczei Csenge, Kuchár Zsolt, Losonczy Richárd, Mány Bence, Medvegy Dalma, Menyhárt Márton, Merkl Gergely, Nagy Kartal, Pintér Noémi, Póta Balázs, Simon Dániel Gábor, Simon Kristóf, Soós Benjámin, Szemerédi Levente, Szick Dániel, Szigeti Zsófia, Szőke Dániel, Taller Balázs Bonifác, Tatai Mihály, Török Tímea, Török Zsombor Áron, Veres Károly, Vida Tamás, Vitay Olivér, Weisz Pál, Zsók Bianka.
2 pontot kapott:Csenger Géza, Vörös Ádám.
1 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:9 versenyző.
Nem versenyszerű:6 dolgozat.

A KöMaL 2015. novemberi fizika feladatai