Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4792. feladat (2016. január)

P. 4792. Andris szerint a függőón, akár egy cérnára kötött kavics, mindenhol a Föld középpontja felé mutat. Béla szerint ez sehol nincs így, a cérna mindenhol egy kicsit ,,mellélő''. Kinek van igaza?

Közli: Vass Miklós, Budapest

(3 pont)

A beküldési határidő 2016. február 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Tekintsük a Földet gömbnek (vagy kicsit lapult forgásellipszoidnak), amelynek tömegközéppontja a geometriai középpontjával esik egybe. (Ez nyilván csak közelítőleg igaz, de ezen a közelítésen túllépni nagyon nehéz lenne.)

Ilyen keretek között kezelve a kérdést sem Andrisnak, sem pedig Bélának nincs igaza! A függőón cérnájának iránya a sarkoknál és az Egyenlítő mentén a Föld közepe felé mutat, máshol azonban kicsit ,,mellélő'', hiszen a Föld forog, és a forgómozgáshoz szükséges centripetális erőt éppen a fonálerő és az attól kicsit eltérő irányú gravitációs erő eredője biztosítja.


Statisztika:

69 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Cseh Noémi, Édes Lili, Farkas Domonkos, Horváth 914 Bálint, Iván Balázs, Kavas Katalin, Köpenczei Csenge, Mány Bence, Nyerges Dóra, Páhoki Tamás, Póta Balázs, Pszota Máté, Sugár Soma, Szabó Ágoston, Szőke Dániel, Wesniczky Albert, Zsók Bianka.
2 pontot kapott:Bukor Benedek, Havasi Márton, Kluèka Vivien, Kuchár Zsolt, Merkl Gergely, Nagy 555 Botond, Török Tímea.
1 pontot kapott:15 versenyző.
0 pontot kapott:28 versenyző.
Nem versenyszerű:2 dolgozat.

A KöMaL 2016. januári fizika feladatai