Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4797. feladat (2016. január)

P. 4797. Állandó tömegű ideális gázt vezetünk az \(\displaystyle A\) egyensúlyi állapotból a \(\displaystyle C\) egyensúlyi állapotba, az ábrán látható módon, egyszer az \(\displaystyle ABC\), másszor az \(\displaystyle ADC\) félkör alakú ,,út'' mentén.

\(\displaystyle a)\) Melyik esetben nagyobb a felvett és leadott hők előjeles összege?

\(\displaystyle b)\) Mennyivel nagyobb?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

A beküldési határidő 2016. február 10-én LEJÁRT.


Megoldás. \(\displaystyle a)\) A felvett hő a gáz belső energiájának növelése mellett a gáz által végzett tágulási munkát is fedezi. A belső energia változása az \(\displaystyle A\) és a \(\displaystyle C\) állapotok között független a folyamat ,,menetétől'', csak a kezdeti és a végállapot függvénye. A végzett munka viszont az \(\displaystyle ABC\) úton nagyobb, mint az \(\displaystyle ADC\) útvonalon, tehát a felvett hő is az előbbinél nagyobb.

\(\displaystyle b)\) A két munkavégzés különbsége, vagyis a felvett és leadott hők előjeles összegének különbsége az ábrán látható kör (ami a lépték választásától függően akár ellipszis is lehet) területével egyenlő:

\(\displaystyle Q_{ABC}-Q_{ADC}=Q_{ABCDA}=\frac{\pi}{4}\left(p_C-p_A\right)\left (V_D-V_B\right).\)


Statisztika:

28 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Balogh Menyhért, Csorba Benjámin, Édes Lili, Fajszi Bulcsú, Hornák Bence, Iván Balázs, Kormányos Hanna Rebeka, Körmöczi Dávid, Németh Flóra Boróka, Pataki 245 Attila, Simon Dániel Gábor, Tóth Adrián, Tóth Bence.
3 pontot kapott:Berke Martin, Cseh Noémi, Farkas Domonkos, Horváth Péter, Kasza Bence, Kavas Katalin, Németh 777 Róbert, Sal Kristóf, Stein Ármin, Szemerédi Levente.
1 pontot kapott:2 versenyző.
0 pontot kapott:3 versenyző.

A KöMaL 2016. januári fizika feladatai