Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4963. feladat (2017. október)

P. 4963. Egy vízszintes asztallap felett \(\displaystyle H\) magasságban van egy konnektor. A mobiltelefonunk töltőjének \(\displaystyle h\) hosszú vezetéke hajlékony, a telefonhoz csatlakozó része \(\displaystyle s\) hosszú, könnyű és merev. A töltőhöz csatlakoztatott telefont az egyik rövidebb oldalával letámasztjuk az asztalra, de bizonyos helyzetekből – ha a \(\displaystyle d\) távolság nagyobb, mint a méretarányos ábrán látható érték – a telefon ,,magától'' elcsúszik. A telefon hossza \(\displaystyle \ell\), vastagsága elhanyagolható, és a tömegeloszlása homogénnek tekinthető.

Határozzuk meg szerkesztéssel, hogy mekkora az asztallap és a telefon közötti tapadó súrlódási együttható számszerű értéke!

(4 pont)

A beküldési határidő 2017. november 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Az asztal által kifejtett erő hatásvonala a fonálerő és a nehézségi erő hatásvonalának metszéspontján halad át.

Az asztal által kifejtett erő függőlegessel bezárt szögének tangense (a vízszintes és a függőleges komponens aránya) határesetben éppen a tapadási súrlódási együttható. Az ábráról leolvasható, hogy \(\displaystyle \mu\approx \frac{0{,}5}{5}=0{,}1.\)


Statisztika:

11 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Galló Bence, Lipták Gergő, Markó Gábor, Turcsányi Máté.
3 pontot kapott:Schneider Anna.
2 pontot kapott:4 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2017. októberi fizika feladatai