Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5213. feladat (2020. március)

P. 5213. Egy tartályban \(\displaystyle 30\%\)-os relatív páratartalmú levegő van. Állandó hőmérsékleten összenyomva legfeljebb hányszorosára növelhetjük a nyomást a tartályban, ha el akarjuk kerülni a víz kicsapódását?

Példatári feladat

(4 pont)

A beküldési határidő 2020. április 14-én LEJÁRT.


Megoldás. A \(\displaystyle 30\%\)-os relatív páratartalom azt jelenti, hogy a vízgőz tömege 0,3-szerese az adott hőmérsékleten, adott térfogatban lévő telített gőz tömegének. Mivel a nyomás (adott hőmérséklet és adott térfogat esetén) egyenesen arányos a gőz tömegével, a \(\displaystyle 30\%\)-os relatív páratartalom azt is jelenti, hogy a vízgőz (parciális) nyomása 0,3-szerese az adott hőmérséklethez tartozó telített gőz nyomásának. A kicsapódás akkor kezdődik el, amikor a nyomást \(\displaystyle \frac{1}{0{,}3}=3{,}33\) arányban növeljük.

Megjegyzés. Feltételeztük, hogy a vízgőz jó közelítéssel ideális gáznak tekinthető. Megfontolásainkat nem befolyásolja az, hogy a vízgőz mellett milyen és mennyi gáz van még a tartályban. Az összenyomás során a vízgőz parciális nyomása is, és a többi gáz parciális nyomása is egymástól függetlenül változik.


Statisztika:

26 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Beke Zsolt, Békési Ábel, Bokor Endre, Endrész Balázs, Fekete Levente, Györgyfalvai Fanni, Kertész Balázs, Szabadszállási-Tóbi Zsolt, Tóth Ábel, Viczián Anna.
2 pontot kapott:4 versenyző.
0 pontot kapott:5 versenyző.
Nem versenyszerű:7 dolgozat.

A KöMaL 2020. márciusi fizika feladatai