Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5376. feladat (2022. január)

P. 5376. Egy \(\displaystyle 2L\) hosszúságú, vízszintes tartályt egy hőszigetelő dugattyú oszt két azonos térfogatú részre. Mindkét részben \(\displaystyle T_0\) hőmérsékletű, \(\displaystyle n\) mól kétatomos ideális gáz van. A dugattyú mindkét oldala egy-egy \(\displaystyle D\) direkciós erejű, vízszintes helyzetű húzó-nyomó rugóval van összekötve a tartály függőleges falaival. A rugók kezdetben nyújtatlanok. Ha a jobb oldali gázzal lassan hőt közlünk, a dugattyú \(\displaystyle L/2\) távolságot mozdul el balra. A folyamat során a bal oldali részben lévő gáz egy \(\displaystyle T_0\) hőmérsékletű, nagy hőkapacitású hőtartályhoz kapcsolódik.

\(\displaystyle a)\) Mekkora a jobb oldali részben a gáz nyomása akkor, amikor a dugattyú \(\displaystyle x\) távolsággal mozdult el az eredeti helyzetétől?

\(\displaystyle b)\) Adjuk meg a jobb oldali gázzal a teljes folyamat során közölt hőt!

Közli: Szász Krisztián, Budapest

(5 pont)

A beküldési határidő 2022. február 18-án LEJÁRT.


I. megoldás. Jelöljük az egész tartály térfogatát \(\displaystyle 2V_0\)-lal, a dugattyú keresztmetszetét pedig \(\displaystyle A\)-val (\(\displaystyle V_0=LA\)).

Számítsuk ki, mekkora a nyomás a bal oldali, illetve a jobb oldali térfélben, amikor a bal oldali rész térfogata \(\displaystyle V\). A bal oldali részben lévő gáz izotermikusan nyomódik össze, így

\(\displaystyle p^\text{(bal)}(V)=p_0V_0\frac{1}{V}.\)

\(\displaystyle a)\) A dugattyú \(\displaystyle x=\frac{V_0-V}{A}\) elmozdulásakor a két rugó összesen \(\displaystyle 2Dx\) erőt fejt ki. A dugattyú egyensúlyának feltétele:

\(\displaystyle Ap^\text{(bal)}+2Dx-Ap^\text{(jobb)}=0,\)

vagyis

\(\displaystyle p^\text{(jobb)}(V)=p_0V_0\frac{1}{V}+\frac{2D}{A^2}\left(V_0-V\right),\)

azaz

\(\displaystyle p^\text{(jobb)}(x)=p_0\frac{1}{1-\frac xL}+\frac{2D}{A}\cdot x.\)

\(\displaystyle b)\) Írjuk fel a hőtan I. főtételét a jobb oldali térfélben lévő gázra.

\(\displaystyle Q=\Delta E_{\rm b}+W^\text{(gáz)}.\)

A kezdeti állapotban a gáz nyomása \(\displaystyle p_0\), térfogata \(\displaystyle V_0\), a folyamat végén pedig \(\displaystyle p_1=2p_0+\frac{2D}{A^2}\frac{V_0}{2},\) a térfogata pedig \(\displaystyle V_1=\frac{3}{2}V_0.\) A belső energia megváltozása ezek szerint

\(\displaystyle \Delta E_{\rm b}=\frac{5}{2}\left(p_1V_1-p_0V_0\right)=\frac{5}{2}\left(2p_0+\frac{2D}{A^2}\frac{V_0}{2}\right)\,\frac{3}{2}V_0-\frac{5}{2}p_0V_0 =5p_0V_0+\frac{15}{4}DL^2.\)

A gáz által végzett munka a teljes folyamat során:

\(\displaystyle W^\text{(gáz)}=\sum_{V=V_0}^{V_0/2}p^\text{(jobb)}\cdot \Delta V= \sum_{V=V_0/2}^{V_0 }p_0V_0 \frac{\Delta V}{V}+\sum_{V=V_0/2}^{V_0 }\frac{2D}{A^2}\left(V_0-V\right)\Delta V. \)

Az első összeg éppen az izotermikus tágulásnak megfelelő \(\displaystyle p_0V_0\ln2\) (lásd pl. a Függvénytáblázatot, vagy az integrálszámítás \(\displaystyle \int (1/x){\rm d}x=\ln x+\text{állandó}\) képletét). A második összegben \(\displaystyle V\) lineárisan változó kifejezése szerepel, ami \(\displaystyle V=V_0/2\)-nél \(\displaystyle DV_0/A^2,\) és \(\displaystyle V=V_0\)-nál nulla, így az átlagos értéke \(\displaystyle DV_0/(2A^2).\) Ezt megszorozva a térfogat teljes változásával, vagyis \(\displaystyle V_0/2\)-vel, az eredmény \(\displaystyle DV_0^2/(4A^2)=DL^2/4.\) A gáz által végzett munka ezek szerint

\(\displaystyle W^\text{(gáz)}=\ln2\cdot p_0V_0+\frac{1}{4}DL^2,\)

a felvett hő pedig

\(\displaystyle Q= \left(5+\ln2\right)p_0V_0+4DL^2,\)

amit így is írhatunk:

\(\displaystyle Q=(5+\ln 2)\,nRT_0+4DL^2.\)

II. megoldás. Írjuk fel az I. főtételt a teljes rendszerre (ami a tartály két részéből és a rugókból áll). A jobb oldali térfélben lévő gáz felvesz valamekkora \(\displaystyle Q\) hőt, a bal oldali részben lévő gáz viszont lead \(\displaystyle Q^\text{(le)}\) hőt a hőtartálynak. Az I. főtétel szerint

\(\displaystyle Q-Q^\text{(le)}=\Delta E_{\rm b}^{\text(\rm bal)}+\Delta E_{\rm b}^\text{(jobb)}+\Delta E^\text{(rugalmas)}.\)

A bal oldalon lévő gáz hőmérséklete nem változik, emiatt \(\displaystyle \Delta E_{\rm b}^\text{(bal)}=0\). A jobb oldali gázra (az I. megoldás jelöléseit és megfontolásait követve) felírhatjuk:

\(\displaystyle \Delta E_{\rm b}^\text{(jobb)}=5p_0V_0+\frac{15}{4}DL^2.\)

Az összenyomott és kinyújtott rugók rugalmas energiája:

\(\displaystyle E^\text{(rugalmas)}=\frac{1}{2}D\left(\frac{L}{2}\right)^2+\frac{1}{2}D\left(\frac{L}{2}\right)^2=\frac14 DL^2.\)

A bal oldali térfélben lévő gázon a dugattyú az izotermikus összenyomás során \(\displaystyle \ln2\cdot p_0V_0\) munkát végez. A gáz belső energiája nem változik, tehát a leadott hő is ugyanakkora, mint a munka:

\(\displaystyle Q^\text{(le)}=\ln2\cdot p_0V_0.\)

Így az I. főtétel szerint

\(\displaystyle Q=Q^\text{(le)}+\Delta E_{\rm b}^\text{(jobb)}+\Delta E^\text{(rugalmas)} =(5+\ln 2)\,nRT_0+4DL^2.\)


Statisztika:

30 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Bencz Benedek, Kertész Balázs, Somlán Gellért, Toronyi András.
4 pontot kapott:Antalóczy Szabolcs, Biebel Botond, Gábriel Tamás, Kürti Gergely, Nemeskéri Dániel, Pethő Dorottya, Schmercz Blanka, Téglás Panna, Varga Mária Krisztina, Waldhauser Miklós, Yokota Adan.
3 pontot kapott:5 versenyző.
2 pontot kapott:7 versenyző.
1 pontot kapott:2 versenyző.
Nem versenyszerű:1 dolgozat.

A KöMaL 2022. januári fizika feladatai