Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5383. feladat (2022. február)

P. 5383. Mekkorának kellene lennie – változatlan tengelyforgás és átmérő mellett – a Föld tömegének ahhoz, hogy Budapesten ne lehessen parabolaantennával műholdas tévéadásokat fogni?

Közli: Kis Tamás, Heves

(5 pont)

A beküldési határidő 2022. március 16-án LEJÁRT.


Megoldás. Budapest a Föld középpontjától \(\displaystyle R\approx 6370~\rm km\) távol van, az Egyenlítő síkjától \(\displaystyle \vartheta=47{,}5^\circ\)-kal északra. Az Egyenlítő síkjában \(\displaystyle r\) sugarú körpályán keringő műholdat akkor nem láthatjuk Budapestről, ha

\(\displaystyle r<\frac{R}{\cos\vartheta}=9430~{\rm km}=r_\text{min}.\)

Legyen a Föld megváltozott tömege \(\displaystyle M^*\), de a forgási ideje a jelenlegi \(\displaystyle T=86\,400~\rm s\). (A műsorszóró műholdak ún. szinkronpályán, az Egyenlítő síkjában és a Földdel megegyező szögsebességgel mozognak. Csak így teljesülhet, hogy a földi antennák mindig ugyanott ,,látják'' a műholdat az égen.)

A vonzócentrum tömege és az \(\displaystyle r\) távolság közötti összefüggés (a Newton-féle gravitációs törvény és a mozgásegyenlet szerint):

\(\displaystyle \gamma \frac{M^*}{r^2}=r\left(\frac{2\pi}{T}\right)^2,\qquad \text{tehát}\qquad M^*=\frac{r^3}{\gamma}\left(\frac{2\pi}{T}\right)^2.\)

Ezek szerint a szinkronműhold akkor nem lenne látható, ha

\(\displaystyle M^*<\frac{r_\text{min}^3}{\gamma}\left(\frac{2\pi}{T}\right)^2= 6{,}7\cdot 10^{22}\ \rm kg\)

teljesülne. (Ez az érték kb. 90-szer kisebb, mint a Föld tényleges tömege.)


Statisztika:

22 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Beke Bálint, Bencz Benedek, Ferencz Kamilla, Gábriel Tamás, Hauber Henrik, Horváth 221 Zsóka, Kertész Balázs, Kürti Gergely, Nagy 456 Imre, Pethő Dorottya, Téglás Panna, Toronyi András.
3 pontot kapott:2 versenyző.
2 pontot kapott:4 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.
Nem versenyszerű:2 dolgozat.

A KöMaL 2022. februári fizika feladatai