Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5406. feladat (2022. április)

P. 5406. Maximálisan mekkora potenciálkülönbség hozható létre egy \(\displaystyle U\) feszültségű telep és két egyforma kondenzátor segítségével? A kondenzátorok feltöltésük után szabadon átrendezhetők és újra beköthetők egy hálózatba.

Példatári feladat nyomán

(5 pont)

A beküldési határidő 2022. május 16-án LEJÁRT.


Megoldás. Mindkét \(\displaystyle C\) kapacitású kondenzátort (külön-külön) feltölthetjük \(\displaystyle U_1=U\) feszültségre, ekkor a lemezeikre \(\displaystyle \pm CU_1\) töltés kerül. Ha most az egyik kondenzátort azonos polaritással sorba kapcsoljuk a teleppel, és velük párhuzamosan kapcsoljuk (ugyancsak azonos polaritással) a másik kondenzátort, akkor ez utóbbi valamekkora \(\displaystyle U_2\) feszültségre töltődik, a másik kondenzátor feszültsége pedig \(\displaystyle U_2-U\) lesz. A töltésmegmaradás törvénye szerint

\(\displaystyle CU_1+CU_1=CU_2+C\left(U_2-U\right),\)

ahonnan

\(\displaystyle U_2=\frac{3}{2}U,\)

a másik kondenzátor feszültsége pedig \(\displaystyle \tfrac12U\) lesz.

Válasszuk le a kisebb töltésű kondenzátort az áramkörről, majd töltsük fel a telep segítségével \(\displaystyle U\) feszültségre és kapcsoljuk vissza az áramkörbe. A másik kondenzátor feszültsége valamekkora \(\displaystyle U_3\) értékre változik, amelyre ezt az egyenletet írhatjuk fel:

\(\displaystyle CU_3+C(U_3-U)=CU_2+CU,\)

ahonnan

\(\displaystyle U_3=\frac12U_2+U=\frac74U\)

adódik.

Ezeket a lépéseket sokszor egymás után megismételjük. Ha az \(\displaystyle n\)-edik lépésben a jobban feltöltött kondenzátor feszültsége \(\displaystyle U_n\), akkor a következőben

\(\displaystyle U_{n+1}=\frac{U_n}{2}+U.\)

Ebből a rekurziós formulából kiszámíthatjuk, hogy

\(\displaystyle U_4=\frac{15}{8}U,\qquad U_5=\frac{31}{16}U, \qquad U_6=\frac{63}{32}U,\qquad \cdots.\)

Ezek alapján sejthető, hogy a jobban feltöltött kondenzátor feszültsége egyre közelebb kerül \(\displaystyle 2U\)-hoz, jóllehet azt sohasem éri el. Valóban, ha \(\displaystyle U_n\) és \(\displaystyle 2U\) eltérését \(\displaystyle \Delta U_n\)-nel jelöljük, akkor a rekurziós formula így írható fel:

\(\displaystyle \Delta U_{n+1}=\frac{1}{2}\Delta U_n.\)

Vagyis \(\displaystyle \Delta U_1=U\) figyelembe vételével ezt kapjuk:

\(\displaystyle \Delta U_{n+1}=\frac{1}{2^n}U \rightarrow 0. \)

A leírtak szerint az elérhető legnagyobb potenciálkülönbség majdnem \(\displaystyle 4U\), amit a csaknem \(\displaystyle 2U\) feszültségre feltöltött kondenzátor, az \(\displaystyle U\) feszültségű másik kondenzátor és a telep soros kapcsolásával hozhatunk létre.


Statisztika:

8 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Bencz Benedek.
1 pontot kapott:6 versenyző.

A KöMaL 2022. áprilisi fizika feladatai