Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5471. feladat (2023. február)

P. 5471. Három egyforma, \(\displaystyle R\) sugarú, \(\displaystyle m\) tömegű jéghengert készítünk, és azokat az ábrán látható helyzetből kezdősebesség nélkül elengedjük. A jég felülete nagyon síkos, emiatt a súrlódás mindenhol elhanyagolható.

\(\displaystyle a)\) Határozzuk meg és ábrázoljuk vázlatosan az egyik alsó jéghenger mozgási energiáját a felső henger elmozdulásának függvényében!

\(\displaystyle b)\) Mekkora sebességgel csapódik a felső jéghenger a talajhoz, és mekkora sebességre gyorsul fel a másik két jéghenger?

Közli: Cserti József, Budapest

(6 pont)

A beküldési határidő 2023. március 16-án LEJÁRT.


Megoldás. Tekintsük azt a helyzetet, amikor az alsó két jéghenger tengelyének távolsága \(\displaystyle 2x\), a felső henger tengelye pedig \(\displaystyle R+y\) magasságban van (1. ábra). A jéghengerek sebessége \(\displaystyle \pm v_x\), illetve \(\displaystyle v_y\). Mivel a súrlódás elhanyagolható, a hengerek nem jönnek forgásba. Az indulás pillanatában

\(\displaystyle x=R;\qquad y=\sqrt3R\qquad\text{és}\qquad v_x=v_y=0.\)


1. ábra

A középső henger (függőleges) elmozdulása így írható:

\(\displaystyle (1)\)\(\displaystyle s=\sqrt3R-y.\)

A felső és bármelyik alsó jéghenger távolsága állandó, vagyis fennáll az

\(\displaystyle \sqrt{x^2+y^2}=2R\)

kényszerfeltétel. Ez a távolság akkor marad időben állandó, ha a sebességek megfelelő komponensei megegyeznek:

\(\displaystyle v_y\sin\varphi\left(\equiv v_y \dfrac{y}{2R}\right)=v_x\cos\varphi\left(\equiv v_x\frac{x}{2R}\right),\)

tehát

\(\displaystyle (2)\)\(\displaystyle v_y=v_x\dfrac{x}{y}=v_x\dfrac{\sqrt{4R^2-y^2}}{y}.\)

Az energiamegmaradás tétele szerint

\(\displaystyle 2\cdot \frac12mv_x^2+\frac12mv_y^2=mgs,\)

vagyis (1) és (2) felhasználásával az alsó hengerek valamelyikének mozgási energiája

\(\displaystyle E=\frac12mv_x^2=mgR \frac{\sqrt3-(y/R)}{ 1+4(R/y)^2}.\)

Vezessük be a \(\displaystyle \xi=\frac{y}{R}\) és az \(\displaystyle {\cal E}= \dfrac{E}{mgR} \) dimenziótlan változókat (az \(\displaystyle s\) elmozdulás \(\displaystyle (\sqrt3-\xi)R\) alakban fejezhető ki). Fejezzük ki, majd ábrázoljuk \(\displaystyle \cal E\)-t \(\displaystyle \xi\), illetve \(\displaystyle s\) függvényében (2. ábra).

\(\displaystyle {\cal E}=\xi^2\frac{\sqrt3-\xi}{4+\xi^2}.\)


2. ábra

Az ábrán látszik, hogy csökkenő \(\displaystyle \xi\) (vagyis növekvő \(\displaystyle s\)) mellett \(\displaystyle \cal E\)-nek \(\displaystyle \xi=\xi_0=1{,}056\)-nál lokális maximuma van, ennél kisebb \(\displaystyle \xi\) értékeknél \(\displaystyle \cal E\) (és ezzel arányosan az \(\displaystyle E\) mozgási energia) egyre kisebbnek adódik, amint azt a grafikonok piros ága mutatja. Ha ez valóban így történne, akkor a felső jéghenger lassítaná az alsó hengereket, vagyis az érintkezési pontoknál nem tolná, hanem visszafelé húzná azokat. Ez nyilván nem lehetséges, hanem a hengerek elválnak egymástól, és a két alsó henger szabadon mozogva megtartja a mozgási energiáját (lásd a grafikonok zöld ágát), és \(\displaystyle v_\text{x,max}\) sebességgel fognak mozogni még akkor is, amikor a középső henger a talajhoz csapódik. Ez a sebesség

\(\displaystyle v_\text{x,max}=\sqrt{\dfrac{2E_\text{max}}{m}}= \sqrt{\dfrac{2mgR{\cal E}_\text{max}}{m}}=0{,}54\sqrt{Rg}.\)

A függőlegesen lefelé mozgó henger maximális mozgási energiáját ugyancsak az energiamegmaradás törvényéből kaphatjuk meg:

\(\displaystyle \frac12mv_\text{y,max}^2=\sqrt3 mgR-2E_\text{max}= (\sqrt3-2\cdot 0{,}147)mgR,\)

ahonnan

\(\displaystyle v_\text{y,max}=1{,}69\sqrt{Rg}.\)


Statisztika:

13 dolgozat érkezett.
6 pontot kapott:Schmercz Blanka.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:5 versenyző.
1 pontot kapott:3 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2023. februári fizika feladatai