Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5526. feladat (2023. december)

P. 5526. Álló helyzetből induló, a pályája mentén egyenletesen gyorsuló motorkerékpár mozgásának \(\displaystyle 7\). másodpercében \(\displaystyle 13~\mathrm{m}\) utat tett meg.

\(\displaystyle a)\) Mekkora utat tesz meg a \(\displaystyle 11\). másodpercben?

\(\displaystyle b)\) Mekkora a motoros gyorsulása a \(\displaystyle 11\). másodperc végén, ha a pályája \(\displaystyle 120~\mathrm{m}\) sugarú kör?

Közli: Holics László, Budapest

(4 pont)

A beküldési határidő 2024. január 15-én LEJÁRT.


Megoldás. A megtett út alapján a motoros pálya menti sebességének az átlaga a 7. másodpercben \(\displaystyle \overline{v}_1=13\,\mathrm{m/s}\). Azt is tudjuk, hogy ezt az átlagos értéket az egyenletesen gyorsuló motor az időintervallum közepén veszi fel, azaz (a tangenciális gyorsulást \(\displaystyle a_\mathrm{t}\)-vel jelölve) \(\displaystyle \overline{v}_1=a_\mathrm{t}\cdot 6{,}5\,\mathrm{s}\). A két egyenlet egybevetéséből \(\displaystyle a_\mathrm{t}=2\,\mathrm{m/s^2}\).

\(\displaystyle a)\) A fenti gondolatmenetet megfordítva a 11. másodpercben a motoros átlagos kerületi sebessége \(\displaystyle \overline{v}_2=a_\mathrm{t}\cdot 10{,}5\,\mathrm{s}=21\,\mathrm{m/s}\), így ebben a másodpercben \(\displaystyle 21\,\mathrm{m}\)-t tesz meg.

\(\displaystyle b)\) A gyorsulás két egymásra merőleges komponensből adódik össze: az egyik a már ismert \(\displaystyle a_\mathrm{t}=2\,\mathrm{m/s^2}\) tangenciális (kerületi) gyorsulás, a másik az \(\displaystyle a_\mathrm{cp}=v^2/R\) centripetális gyorsulás. Mivel a kérdéses pillanatban \(\displaystyle v=a_\mathrm{t}\cdot 11\,\mathrm{s}=22\,\mathrm{m/s}\), ez utóbbi összetevő két értékes jegyre számolva \(\displaystyle a_{\mathrm{cp}}=4{,}0\,\mathrm{m/s^2}\). Az eredő gyorsulás ezek alapján (szintén két értékes jegy pontossággal):

\(\displaystyle a=\sqrt{a_\mathrm{t}^2+a_\mathrm{cp}^2}=4{,}5\,\mathrm{m/s^2}\,.\)


Statisztika:

112 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:55 versenyző.
3 pontot kapott:9 versenyző.
2 pontot kapott:10 versenyző.
1 pontot kapott:16 versenyző.
0 pontot kapott:10 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:3 dolgozat.

A KöMaL 2023. decemberi fizika feladatai