Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 16. feladat (2006. március)

S. 16. Írjunk programot, amely a térbeli malom játékban egy tetszőleges állásban lépést javasol. A játékot két játékos játszhatja. A játéktér 4×4 függőleges pálcából áll, a két játékos ezekre tesz rá felváltva egy-egy bábut (átfúrt golyót); a kezdő világosat, a második sötétet. Mindegyik pálcára négy-négy golyó fér, ez összesen tehát 43=64 hely. Az a játékos nyer, akinek előbb sikerül elérni, hogy valamelyik négy bábuja egy vonalban helyezkedjen el. Ha mind a 64 golyót elhelyezték és senki sem nyert, az eredmény döntetlen.

A pálcákat jelöljük a sakktáblához hasonlóan a1, ..., d4-gyel.

A program a standard bemenetről olvassa be az állást. Minden sor négy-négy pálca tartalmát fogja jelenteni. A gép bábuit O-betű, az ellenfél bábuit X, az üres helyeket - karakter jelenti. Az első sorban az a1,a2,a3,a4 pálcák, a másodikban a b1, ..., b4 pálcák stb. tartalma fog állni.

A program a standard kimenetre írja ki a javasolt lépést (a pálca jelét).

A megoldásokat 2GHz-es gépen fogjuk tesztelni, a lépést 10 másodpercen belül ki kell írni. A működő programok között körmérkőzést rendezünk, a győztes (megfelelő dokumentáció esetén) 10 pontot kap, a második helyezett 8-at, a többi megoldás legfeljebb 7-et kaphat.

Példa:

Beküldendő a program forráskódja (s16.pas, s16.cpp, ...) és dokumentációja.

(10 pont)

A beküldési határidő 2006. április 18-án LEJÁRT.


Statisztika:

6 dolgozat érkezett.
9 pontot kapott:Engedy Balázs.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2006. márciusi informatika feladatai