Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 37. feladat (2008. szeptember)

S. 37. A Bergengóciai Félvezetőgyár kétmagos processzorok bevezetését tervezi. Az új processzorok esetében is szeretnék alkalmazni azt a már jól bevált módszert, hogy az egyes legyártott példányokat nem előre meghatározott sebességtartományokba sorolják, hanem minden egyes példányra méréssel meghatározzák azt a legnagyobb órajelet, amelyen az hosszú távon biztonságosan üzemeltethető, és a processzort e frekvencián árulják. Mivel a legyártott chipek minősége széles tartományban változik, a gyártó kínálatában a legkülönfélébb órajeleken üzemelő processzorok megtalálhatók.

A vállalat új, kétmagos processzorai gyakorlatilag két egymagos processzorból állnak, melyeket egybe tokoznak. Noha az egyenkénti gyártás miatt a magok legnagyobb órajele eltér, a két mag csak azonos frekvencián üzemeltethető, a kettő minimumán. A gazdaságosság érdekében ezért a magokat úgy kell párosítani, hogy legnagyobb órajelük csak kis mértékben térjen el.

Írjunk programot, mely a legyártott magok közül a lehető legtöbbet párosítja úgy, hogy egy páron belül a két mag legnagyobb órajele egy adott tűréshatárnál nem tér el jobban egymástól. A program a legyártott processzormagok legnagyobb órajeleit fájlból olvassa, az eredményt fájlba írja. A bemeneti, illetve kimeneti fájlok nevei az első, illetve második parancssori argumentumok.

A bemeneti fájl első sorában két, szóközzel elválasztott egész szám: a legyártott processzormagok 0\le N\le 10\;000\;000 száma és a 0\leT\le1000 tűréshatár szerepel, az ezt követő N sor mindegyikében pedig egy-egy egész szám: az (i+1)-edik sorban az i-edik mag megengedhető legnagyobb 1\le F_i \le 10\;000 órajele. A kimeneti fájl első sorában az elkészíthető párok maximális P száma szerepeljen, az ezt követő P darab sorban pedig a párokban szereplő két mag sorszáma egymástól szóközzel elválasztva. A párok kiírásának sorrendje tetszőleges, több megoldás esetén bármelyik megadható.

Beküldendő a program forráskódja (s37.pas, s37.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (s37.txt, s37.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2008. október 15-én LEJÁRT.Statisztika:

27 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Kovács 125 András, Seregi Benjamin Martin, Várnai Péter, Wagner Zsolt.
9 pontot kapott:Énekes Péter, Nagy 111 Miklós, Strenner Péter, Weisz Ágoston.
8 pontot kapott:8 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:3 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:2 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:2 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2008. szeptemberi informatika feladatai