Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 41. feladat (2009. január)

S. 41. A 2008 májusában megjelent I. 188. feladatban, az L-System módszerként ismert, vonalas fraktálokat rajzoltunk vektorgrafikus rajzoló programmal. Készítsünk programot, amellyel az egyszerűsített L-System rendszert valósítjuk meg.

A következő axióma és szabály elemeket ismerje a rendszerünk:

A program kérje be az axiómát, a szabályt (csak a megadott szimbólumokat tartalmazzák), a szintet, amely a helyettesítések számát jelenti, a lépéshosszt és a fordulások szögét.

A program a bemeneti adatokat a programozási környezettől függően karakteres vagy grafikus felületen kérje be. A bevitt adatok ellenőrzése nem szükséges, mert feltételezzük, hogy a felhasználó csak helyes adatot ad meg.

Példa:

Beküldendő a program forráskódja (s41.pas, s41.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (s41.txt, s41.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztőkörnyezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2009. február 16-án LEJÁRT.


Megoldás

Sok szép megoldás érkezett erre a klasszikus grafikai feladatra. Úgy tűnik, hogy sokaknak tetszett a probléma. A beküldött 20 megoldás hat programozási nyelven és tíz fejlesztői környezetben készült. Kérjük, hogy az értékelés megkönnyítéséhez, a leírásban nagyon pontosan adjátok meg a forrásprogram fordítási paramétereit.

Mintamgoldás

Lájer Márton 11 osztályos tanuló (Baja, Szent László Ált. Műv. Közp.) megoldását közöljük: S41.PAS


Statisztika:

20 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Bodosi Eszter, Borsos 607 Zalán, Énekes Péter, Englert Péter, Fábián András, Fejér 267 László, Fekete 976 János, Kovács 125 András, Kővágó Zoltán, Lájer Márton, Mokcsay 026 Ádám, Nagy 111 Miklós, Nagy 127 Márton, Németh Bence, Para Attila, Strenner Péter, Szabó 295 Gábor, Várnai Péter, Véges Márton, Weisz Ágoston.

A KöMaL 2009. januári informatika feladatai