Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 45. feladat (2009. május)

S. 45. Rejtvénylapokban sűrűn előfordul az ún. ,,összekötögetős'' feladat, amelyben egy N×N-es négyzetháló bizonyos mezőiben található azonos betűket kell összekötni úgy, hogy ezek az összekötő vonalak nem metszik és nem is fedik át egymást. Készítsünk programot, amely egy legföljebb 20×20-as négyzethálóban megadja az összes betűpár megfelelő összekötését, ha lehetséges, különben meghatároz egy olyan összeköttetés rendszert, amelyben a lehető legtöbb betűpár szabályosan össze van kötve.

A program a négyzetháló leírását az első parancssori argumentumaként megadott szöveges állományból olvassa. Egy N×N-es négyzetháló esetén a bemeneti állomány N sorból áll, mely sorok mindegyikében N karakter található. Az összekötendő betűk az angol ABC nagybetűi (legföljebb 25), az üres mezők helyén egy szóköz található.

A program a második parancssori argumentumaként megadott szöveges állományba írja a kitöltött táblázatot, amelyben az összeköttetést a nagybetűk között a velük azonos kisbetűk mutatják. Amennyiben az összeköttetés nem teljesen oldható meg, például k betűpár már nem köthető össze, úgy a standard kimenetre írjuk ki a ,,k betűpár összekötése nem sikerült'' szöveget, és a kimeneti állomány csak egy olyan részben kitöltött táblázatot tartalmazzon, ahol a lehető legtöbb betűpár van összekötve.

Beküldendő a program forráskódja (s45.pas, s45.cpp, ...) valamint a program dokumentációja (s45.txt, s45.pdf, ...), amely vázlatosan leírja a megoldás menetét és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztőkörnyezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2009. június 15-én LEJÁRT.


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:2 versenyző.
3 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2009. májusi informatika feladatai