Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 46. feladat (2009. szeptember)

S. 46. A legtöbb hiedelemvilággal ellentétben a bergengóc mitológiát mélyen áthatják a természettudományok világából származó elemek. Úgy tartják például, hogy balszerencsét hoz, ha egy hajó fővitorlája nem négyzet alakú, vagy oldalhossza -- méterben kifejezve -- nem kettőhatvány.

Ennek megfelelően a kikötőkben is kizárólag négyzet alakú, kettőhatvány oldalhosszú vitorlavásznakat kínálnak, illetve a varrodákban is csak négy egyforma méretű vászonból készítenek egy kétszer akkorát.

Készítsünk programot, mely a kikötőben kapható, különböző méretű vásznak árainak ismeretében meghatározza, hogy legolcsóbban mennyiért tehetünk szert egy kívánt méretű vitorlára.

A standard bemenet első sorában három, szóközzel ellátott egész szám: az eladásra kínált vitorladarabok 1\le N\le 1\,000\,000 száma, a készíteni kívánt vitorla 1\leA=2a\le2048 oldalhossza, illetve a varratás folyóméterenkénti 0\leV\le1000 költsége szerepel. Azt ezt követő N darab sor mindegyike két egész számot, egy-egy portéka 1\leBi=2bi\leA oldalhosszát és 1\le C_i\le 1\;000\;000\;000 árát tartalmazza. A sorok oldalhossz, majd ár szerint monoton növekvően rendezettek.

A standard kimenet egyetlen sorába egyetlen egész szám kerüljön: az a minimális összeg, amelyből elkészíthető a kívánt vitorla. (A teljes költség az alapanyag és az esetleges varratási díj összege.) Feltehetjük, hogy mindig van megoldás.

Beküldendő a feladat megoldását tartalmazó forrás és projektállományok (az s46.exe és más, a fordító által generált kiegészítő állományok nélkül), valamint a megoldás menetét bemutató dokumentáció egy tömörített mappában (s46.zip).

A kiadott mintabemenetek: s46teszt.zip. Ezek közül legalább ötre kell rendben lefutnia és formailag helyes eredményt adnia a programnak. Részletesebb információ a Versenykiírásban, ill. a tömörített csomagban.

(10 pont)

A beküldési határidő 2009. október 12-én LEJÁRT.


Statisztika:

27 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Berecz Dénes, Éles András, Mokcsay 026 Ádám, Várnai Péter.
9 pontot kapott:Adrián Patrik, Bodosi Eszter, Fejér 267 László, Kovács 125 András, Nagy 111 Miklós, Nagy Róbert.
8 pontot kapott:8 versenyző.
7 pontot kapott:4 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2009. szeptemberi informatika feladatai