Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 71. feladat (2012. április)

S. 71. Űrhajónkat váratlanul idegen lények tartóztatták fel, és járművünk megsemmisítésével fenyegetnek, amennyiben nem tudunk bizonyítékot felmutatni arra vonatkozóan, hogy egy intelligens fajhoz tartozunk. (Szemmel láthatóan az, hogy űrhajót tudunk építeni, nem elég meggyőző.)

Természetesen nálunk van nyolc darab, éppen az ilyen vészhelyzetek esetére kidolgozott adatfájl, amellyel intelligenciánkat igazolhatjuk, sajnálatos módon azonban az idegen lények a bizonyíték méretét legfeljebb 64 KiB-ban határozták meg. Ennek következtében bizonyítékként nem magukat az adatfájlokat küldjük el, hanem egy programot -- egészen pontosan annak forráskódját, hiszen feltételezhető, hogy az űrlények rendelkeznek C++, Pascal stb. fordítókkal -- amelyet futtatva az előállítja az adatfájlokat.

Írjunk tehát programot, amely a honlapunkon megtalálható és onnan letölthető nyolc adatfájl közül minél többet pontosan reprodukál úgy, hogy eközben a program forráskódjának, illetve az általa esetlegesen felhasznált segédállományoknak a teljes mérete nem haladja meg az előírt határértéket.

A szokásoktól eltérően a forráskódot nem szükséges megjegyzésekkel ellátni, és a standard output használata helyett az adatfájlok tartalmát fájlokba kell írni (az eredeti nevükön). Változatlanul beküldendő azonban dokumentáció, amely tartalmazza az egyes adatfájlok reprodukálásához felhasznált megfigyelések, algoritmusok leírását, és azt, hogy a forrásfájl milyen környezetben fordítható. A megoldások a forráskódon kívül semmilyen más futtatható (gépi kódú) elemet nem tartalmazhatnak.

A beérkezett megoldásokat a tökéletesen reprodukált adatfájlok száma szerint (és holtverseny esetén a teljes méret alapján) rangsoroljuk, az első helyezett 10 pontot, a második 9, a harmadik 8, a többi megoldás legfeljebb 7 pontot kaphat.

A tömörítendő adatfájlok: s71.zip.

Beküldendő egy tömörített s71.zip állományban a program forráskódja (s71.pas, s71.cpp, ...) az .exe és más, a fordító által generált állományok nélkül, valamint a program rövid dokumentációja (s71.txt, s71.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrás mely fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2012. május 10-én LEJÁRT.


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Nagy Róbert.
9 pontot kapott:Kucsma Levente István.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2012. áprilisi informatika feladatai