Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 87. feladat (2014. február)

S. 87. Az Újító Matematikusok Közössége egy új definíciót alkotott. Ezentúl egy természetes számokból álló véges sorozat Újított Legnagyobb Közös Osztóját, röviden ÚLNKO-ját a következőképpen határozzák meg: veszik a sorozat elemszámát, és megszorozzák a sorozat elemeinek régi, elavult típusú legnagyobb közös osztójával. Ez a szám lesz a sorozat ÚLNKO-ja. Rögtön kaptunk tőlük egy feladatot: adott egy (a1,...,aN) pozitív egészekből álló sorozat (1 \le N \le 100\;000). Adjuk meg az összes összefüggő (szomszédos elemekből álló) részsorozat ÚLNKO-jának maximumát.

A program olvassa be a standard input első sorából N-et, majd a következő sorból az ai számokat (1\leai\le1011). Írja a standard output első és egyetlen sorába azt a legnagyobb elérhető pozitív egészet, melyet egy összefüggő részsorozat ÚLNKO-jaként kapunk.

Pontozás és korlátok: A programhoz mellékelt, a helyes megoldás elvét tömören, de érthetően leíró dokumentáció 1 pontot ér. A programra akkor kapható meg a további 9 pont, ha bármilyen hibátlan bemenetet képes megoldani az 1 mp futásidőkorláton belül. Részpontszámok kaphatóak, ha a program N\le200-ra megoldást ad, illetve ha N\le5000-re megoldást ad.

Beküldendő egy tömörített s87.zip állományban a program forráskódja (s87.pas, s87.cpp, ...) az .exe és más, a fordító által generált állományok nélkül, valamint a program rövid dokumentációja (s87.txt, s87.pdf, ...), amely a fentieken túl megadja, hogy a forrás mely fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2014. március 10-én LEJÁRT.


Mintamegoldásnak Somogyvári Kristóf megoldását tesszük közzé. A feladatnak ez az ismert leggyorsabb megoldása, intervallumfával - okosan lehet kicsit lassabbat, illetve nem olyan nagyon okosan kb 10-ed ilyen lassút. S87.zip


Statisztika:

15 dolgozat érkezett.
9 pontot kapott:Weisz Ambrus.
7 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:4 versenyző.
4 pontot kapott:3 versenyző.
3 pontot kapott:2 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.
Nem versenyszerű:2 dolgozat.

A KöMaL 2014. februári informatika feladatai