Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 9. feladat (2005. május)

S. 9. Manapság bárki letölthet különböző DNS mintákat az internetről. Egy-egy ilyen leírás leegyszerűsítve a bázisok rövidítéseinek felsorolásából áll, tehát az ,,a'' ,,c'' ,,g'' és ,,t'' betűkből. Feladatunk most egy ilyen leírásban (amiben tehát csak az a, c, g, t betűk szerepelnek) keresni egy sorozatot (pl. egy gént). A leírást és a keresendő mintát egy-egy szövegfájlban adjuk meg. Mindkét fájl első sorában a betűk száma áll, ezután következik az a, c, g, t betűkből álló sorozat, amit az olvashatóság kedvéért legfeljebb 100 hosszúságú sorokra tördelünk.

A program a parancssorban kapja meg a szükséges fájlneveket; előbb a leírást, másodszor pedig a mintát tartalmazó fájl nevét. A program outputja a standard kimenetre: 0, ha a keresett minta nem szerepel, és i, ha a keresett minta első előfordulása az i-edik pozíción kezdődik. (A pozíciók számozását 1-től kezdjük.)

A leírásról feltehetjük, hogy maximum 50 millió, a keresett minta pedig maximum 1 millió betűből áll. Tesztadatok itt találhatók.

Példa:

leiras.txtminta.txtA program futtatása
50
agcgtagcatcgatccgata
cgatggtgcacacggcatac
gtacatcgct
5
atcgc
45

(10 pont)

A beküldési határidő 2005. június 15-én LEJÁRT.


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Engedy Balázs, Treszkai László.
9 pontot kapott:Deák 666 Áron, Vincze János.
8 pontot kapott:2 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2005. májusi informatika feladatai