Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Érettségizők figyelem!

Matematikus képzés az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

A magyar matematika világhírű. Ezt a KöMaL, a versenyek és az egyetemek matematikus képzése alapozta meg. Neves matematkusaink jelentős része éppen az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikus szakán tanult. Közülük sokan ma is itt tanítanak, mások pedig híres nyugati egyetemeken. Itt végzett Lovász László, aki egyrészt elnyerte a matematikában a Nobel-díjnak megfelelő Wolf-díjat, mászrészt nemrég kapta meg a Corvin-láncot.

De nem csak annak érdemes matematikus szakra jönni, aki matematikus kutató akar lenni. A matematikai képességeket, tehetséget nagyon sok területen lehet használni. Ha valaki ötéves egyetemi tanulmányai alatt tovább palléroza feladatmegoldásban egyébként is kiváló agyát, ha egyetemünkön elsajátítja a modern matematikai ismereteket, még igen sok területen lehet sikeres. A mi jeles matematikusi diplománkkal örömmel vesznek fel valakit a Harvardra pl. közgazdasági doktori programra, de olyat ismerünk, aki a mi egyetemünkön megszerzett matematikusi doktori címmel egy nagy New York-i cég szoftver osztályát vezeti. De a tiszta, és mégis ötletteli gondolkozás kialakulásában a matematika hasznosságát Esterházy Péter példája is bizonyítja: matematikusi tanulmányok után lett az egyik legnagyobb magyar író.

A matematikus szak nem könnyű. Ötévi kemény munka, komoly kihívás. Csak az jelenkezzen, aki tehetségesnek érzi, tudja magát. De annak megéri. Élvezni fogja az egyetemi éveket, utána pedig kitűnően fog boldogulni.

A felvétel részleteiről a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban olvashatnak, de bármilyen további információért közvetlenül is fordulhatnak Michaletzky Györgyhöz (tel: 209-0555/8128, e-mail: micha@cs.elte.hu).