Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Versenyfelhívás a 2017-es Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének
(International Young Physicists` Tournament, IYPT)
magyarországi fordulójára

Szeretettel várjuk minden - a fizika iránt érdeklődő, angolból is ügyes - középiskolás diák jelentkezését egy izgalmas és modern kihívásokat nyújtó versenyre. A Fizika Világbajnokságnak is nevezett IYPT közel 30 ország csapatának nyújt lehetőséget, hogy összemérjék tudásukat, rátermettségüket és kommunikációs készségüket17 előre megadott, ún. nyílt végű fizikai problémán keresztül.

Az IYPT a XXI. század kihívásainak megfelelő készségeket vár el az indulóktól: nemcsak a fizikában kell jártasnak lenni, hanem az eredményeket prezentálni és megvédeni is tudni kell! A résztvevő diákok a versenyt megelőzően elvégzett fizikai méréseiket és kutatásaikat egy – angol nyelven előadott – tudományos prezentáció formájában mutatják be két rivális csapatnak. A másik két csapat közül az egyik megvizsgálja az előadás fizikai tartalmát egy kulturált vita formájában, a másik pedig komplex értékelést ad az elhangzottakról. A három csapat teljesítményét fizikusokból és fizikatanárokból álló nemzetközi zsűri bírálja el.

Az IYPT verseny magyarországi első fordulójára (HYPT) a hypt.elte.hu oldalon való regisztráció határideje: 2016. október 24. éjfél.

A jelentkező diákoknak egy kiválasztott problémáról 2016. november 21-ig kell elküldeni egy magyar nyelvű dolgozatot. Ezen dolgozatok alapján a legjobb beküldők az ELTE TTK-n december közepén megrendezésre kerülő szóbeli fordulón vehetnek részt. Az induló diákoknak itt az általuk kidolgozott feladat angol nyelvű bemutatásában kell összevetniük tudásukat.

A verseny és a felkészülés minél jobb bemutatása céljából nyílt napot tartunk az ELTE Anyagfizikai Tanszékén 2016. október 15-én, ahol találkozni lehet korábbi évek versenyzőivel és a felkészítő tanárokkal is. A nyílt napra a hypt.elte.hu oldalon lehet jelentkezni október 13-ig.

A decemberben kiválasztott 10 diák az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszékén végezheti a további felkészüléshez szükséges kutatásait. A felkészülés során nyújtott teljesítmény alapján 5 diák indulhat az osztrák AYPT versenyen, az 5 legjobb diák pedig bekerül a Szingapúrban megrendezésre kerülő 30. IYPT magyar csapatába.

Jelentkezés, a feladatok szövege és további információk a hypt.elte.hu weboldalon, illetve az email.hypt@gmail.com email címen.

Néhány példa a 2017-re kitűzött IYPT feladatok közül

(A további feladatok megtalálhatók az iypt.org vagy hypt.elte.hu oldalon.)

3. Egylencsés távcső. Távcsövet akár egyetlen lencsével is készíthetünk, ha az okulárlencse helyett egy kis lyukat használunk. Hogyan befolyásolják a lencse és a lyuk tulajdonságai a létrejött képet (pl. a nagyítást, az élességet és a fényességet)?

4. Mágneses dombok. Inhomogén mágneses mezőbe helyezett kis mennyiségű ferrofluidban kis dombocskákra emlékeztető alakzatok jönnek létre. Vizsgáljuk meg, hogyan függnek a létrejövő alakzatok tulajdonságai a lényeges paraméterektől!

10. „Üveghúzás”. Tegyünk vékony rétegnyi vizet két üveglap közé, majd próbáljuk meg széthúzni őket. Vizsgáljuk meg azokat a paramétereket, amelyek a szükséges erő nagyságát befolyásolják!

15. Főtt tojás. Dolgozzunk ki és vizsgáljunk meg olyan módszereket, amelyekkel a tojás feltörése nélkül meg lehet állapítani egy tyúktojás „főttségi fokát”! Vizsgáljuk meg a módszerek érzékenységét!

Magyar ezüstérem Európa és Ázsia határán

Az idén 29. alkalommal megrendezett Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén (eredetileg: International Young Physicists´ Tournament, röviden: IYPT) a magyar csapat az ezüstérmet jelentő 9. helyezést érte el az oroszországi Jekatyerinburgban. Az egész éves felkészülés sikeres lezárása mellett, sikerült érdekes élményekkel gazdagodni az orosz valóság hétköznapjaiból.

A felkészülési időszak jól modellezte a későbbi versenyt: sok munka és tanulás, de sok vidámság is kijutott a magyar csapatnak. Az iskolai tanév második felének jelentős részét az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszékének 2.130-as diáklaborjában töltötték a magyar csapat tagjai. A labor az év folyamán megtelt a kísérletekhez és mérésekhez szükséges eszközökkel. Eközben a fizikáról sokat tanulva megismerték a valódi kutatómunka nehézségeit és örömeit. A sok munka közben azért maradt idő fizikai „edzőtáborra” is, ahol a frizbizés ez évben nemcsak játékot, de kutatást is jelentett egyben! Gyakorlás és csapatépítés céljából azonban nem csak Magyarországon jártunk, az ausztriai Leobenben is kipróbáltuk magunkat egy európai felkészülési versenyen. Itt a legkisebb létszámú csapattal épphogy lecsúsztunk a dobogóról. A sokrétű felkészülésnek köszönhetően igazi csapatként érkezhettünk meg Oroszországba.

A magyar csapat felkészülését az ELTE-TTK Anyagfizikai Tanszék két adjunktusa, Ispánovity Péter Dusán és Jenei Péter, valamint Asbóth János korábbi aranyérmes IYPT versenyző, Boross Péter, Széchenyi Gábor doktoranduszok és Hömöstrei Mihály fizikatanár segítették. A magyar résztvevők a „Késlekedő inga“, az „Akusztikus lencse”, az „Őrült bőrönd“, a ,,Korongon forgás” és a “Mágneses vasút” című problémákat mutattatták be a zsűrinek és az ellenfél csapatoknak. A feladatokról és a megoldásokról valamint versenyről és a felkészülésről, röviden a hypt.elte.hu , valamint a facebook.com/hypt.elte.hu csoportban kapható információ.

Csapat a Jelcin-szobor előtt: (balról jobbra) Kádár István, Ispánovity Péter, Jenei Péter, Nagy Balázs, Varga-Umbrich Eszter, Plaszkó Noel, Bánóczki Tímea, Hömöstrei Mihály

Idén is sikerült a „fizikázás” mellett kicsit jobban megismerni a fogadó országot. Bár ez évben kicsit kevesebb volt a kirándulás, mint tavaly, de így is eljutottunk Európa és Ázsia határára és alaposabban is megszemlélhettük az orosz haditechnika büszkeségeit. Természetesen megismerhettük az uráli konyhát, ami elsősorban a kapor kreatív felhasználásában jeleskedett. Az Interneten elérhető oroszországi autósvideók ismerőinek pedig személyesen jelenthetjük: igen, ott tényleg ilyenek a sofőrök, az utak és a közlekedési eszközök. Emellett büszkén állíthatjuk, a csapat szinte az összes cirill betűt ismeri már!

A 2016-os ezüstérmes magyar IYPT csapat tagjai:

Bánóczki Tímea (Budapest, Német Nemzetiségi Gimn., 11. oszt.);

Varga-Umbrich Eszter (Pápai Református Kollégium Gimn., 10. oszt.);

Kádár István (ELTE Radnóti Miklós. Gyak. Gimn., 12. oszt., felvételt nyert a University of Cambridge-re);

Nagy Balázs Norbert (Budapest, Német Nemzetiségi Gimn., 11 oszt.);

Plaszkó Noel (Miskolc, Földes Ferenc Gimn., 12. oszt., felvételt nyert az ELTE TTK-ra).

Hömöstrei Mihály, a HYPT szervezője